ΔΙΕΘΝΗ

Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα στην Κολομβία – Δολοφόνησαν υποψήφια δήμαρχο και τη συνοδεία της

Την ώρα που η εγκληματικότητα στην Κολομβία βρίσκεται στα ύψη μια υποψήφια στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και άλλοι πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους η μητέρα της, σκοτώθηκαν σε επίθεση για την οποία οι αρχές της λατινοαμερικάνικης χώρας επέρριψαν αμέσως την ευθύνη σε αποστάτες της οργάνωσης FARC.

Σύμφωνα με τη λεγόμενη Αποστολή Εκλογικών Παρατηρητών, που έχουν ιδρύσει μη κυβερνητικές οργανώσεις, ήδη έχουν δολοφονηθεί πέντε υποψήφιοι ή υποψήφιες, «θύματα (της) πολιτικής βίας» στην Κολομβία, από την 27η Ιουλίου ως τη 2α Σεπτεμβρίου, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Η επίθεση καταγράφηκε μερικές ημέρες αφότου άλλοτε ηγετικά στελέχη της πλέον διαλυμένης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), που έχει μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα, ανακοίνωσαν πως ξαναπαίρνουν τα όπλα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αθετεί τη συμφωνία ειρήνης.

Το θωρακισμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η Καρίνα Γκαρσία Σιέρα, υποψήφια του κόμματος των Φιλελευθέρων στον δήμο Σουάρες, στην επαρχία Κάουκα, δέχθηκε πυρά από ισχυρά τουφέκια μεγάλου βεληνεκούς, πριν πυρποληθεί. Τα υπόλοιπα θύματα ήταν η μητέρα της, τρία στελέχη της τοπικής οργάνωσης του κόμματος κι ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

«Μετά λύπης μας αναφέρουμε» ότι για τη δολοφονία της υποψήφιας «είναι βέβαιο ότι ευθύνεται ο αποκαλούμενος “Μαχίν Μπου”, επικεφαλής ομάδας αποστατών των FARC», δήλωσε ο Μιγκέλ Σεμπάγιος, επίτροπος ειρήνης. «Θεωρούμε δεδομένο πως ευθύνεται, λόγω της επιρροής του στην περιοχή, για αυτό το ειδεχθές έγκλημα», πρόσθεσε ο Σεμπάγιος. Κατήγγειλε εξάλλου ότι άλλο ένα στέλεχος των Φιλελεύθερων απήχθη στην επαρχία Τσοκό (βορειοδυτικά), ενέργεια την ευθύνη για την οποία επέρριψε σε μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα.

Με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Αμυνας της Κολομβίας Γκιγιέρμο Μποτέρο προσέφερε αμοιβή ύψους περίπου 44.000 δολαρίων ΗΠΑ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη δύο ηγετών των αποστατών των FARC στην επαρχία, συμπεριλαμβανομένου του «Μαχίν Μπου». Ούτε ο Σεμπάγιος, ούτε ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκαν σε κάποια απόδειξη που να τεκμηριώνει ότι την επίθεση διέπραξαν αποστάτες.