ΔΙΕΘΝΗ

Στο «μάτι» του… Ησαϊα οι ΗΠΑ – Συναγερμός στη Βόρεια Καρολίνα

Σε τυφώνα μετατράπηκε και πάλι η τροπική καταιγίδα Ησαΐας σημείνοντας συναγερμός στις πολιτείες της Νότιας και της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ.

Ο τυφώνας πέρασε χωρίς να προκαλέσει μεγάλες ζημιές από Καραϊβική και Φλόριντα, ωστόσο έχει αναβαθμιστεί τις τελευταίες ώρες και πλησιάζει τις δύο Καρολίνες, με ριπές ανέμων ταχύτητας 120 χιλιομέτρων ανά ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Το μάτι του τυφώνα «θα πλησιάσει τις ακτές της βορειοανατολικής Νότιας Καρολίνας και της νότιας Βόρειας Καρολίνας τις προσεχείς ώρες», προειδοποίησε το NHC, σύμφωνα με το οποίο ο Ησαΐας αναμένεται να βρίσκεται πάνω από το έδαφος «το βράδυ» της Τρίτης.

Το Κέντρο εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για ισχυρούς ανέμους, πλημμύρες και ψηλά κύματα στις Καρολίνες, όπου πάντως οι κάτοικοι είναι μάλλον συνηθισμένοι να ζουν κάθε καλοκαίρι, ή σχεδόν, ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα και στις δύο Καρολίνες για να καταστεί πιο εύκολη η εκταμίευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων. «Όλος ο κόσμος πρέπει να επαγρυπνεί», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παροτρύνοντας «τους πάντες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών και των πολιτειακών αρχών».

Εξάλλου, όπως και αρκετές άλλες πολιτείες στον Νότο και στη Δύση, η Νότια και η Βόρεια Καρολίνα είναι αντιμέτωπες εδώ και μερικές εβδομάδες με αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Ησαΐας, που ήταν τυφώνας Κατηγορίας 1 προτού υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου — μιας 56χρονης το αυτοκίνητο της οποίας παρασύρθηκε από τα νερά — στο Πουέρτο Ρίκο (αμερικανικό έδαφος), ενώ προκάλεσε περιορισμένες υλικές ζημιές στη Δομινικανή Δημοκρατία και στις Μπαχάμες και άφησε συγκριτικά αλώβητη τη Φλόριντα.