ΔΙΕΘΝΗ

Στο «μάτι» του κυκλώνα η Κούβα! Επόμενος… σταθμός η Φλόριντα

Η καταιγίδα «Ελσα», που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς στην Καραϊβική, ενισχύεται με ανέμους 100 χλμ./την ώρα, πλησιάζει την Κούβα, όπου σε κατάσταση συναγερμού κηρύχθηκε η επαρχία της Αβάνας και οι επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα.

Αφού διασχίσει την Κούβα, η καταιγίδα θα κατευθυνθεί στη Φλόριντα.

«Είναι πιθανό η καταιγίδα να ενισχυθεί πριν φθάσει στην ξηρά, σήμερα το απόγευμα, στην περιοχή της Σιενάγκα ντε Ζαπάτα, στη νότια ακτή της Ματάνζα», σύμφωνα με το Insmet. Η καταιγίδα αναμένεται στη συνέχεια να διασχίσει το νησί από τον νότο στον βορρά.

Η καταιγίδα «Ελσα» προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων το Σαββατοκύριακο κατά το πέρασμά της στην Καραϊβική, συνοδευόμενη από σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Η Κούβα συνεχίζει να παρακολουθεί (την καταιγίδα) και παραμένει έτοιμη να βοηθήσει» άλλες πληγείσες χώρες, δήλωσε την Κυριακή μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες.

Η «Ελσα» έπληξε από τη θάλασσα όλη τη νότια πλευρά της Κούβας την Κυριακή και τη Δευτέρα το πρωί, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Κούβας είχε προβλέψει και κηρύξει «κατάσταση συναγερμού» στις πληγείσες περιοχές, οι οποίες είχαν λάβει προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC), μετά την απομάκρυνσή της από την Κούβα για να κατευθυνθεί στα Στενά της Φλόριντα, η καταιγίδα «Ελσα» θα περάσει κοντά από το αρχιπέλαγος των Κις, νωρίς την Τρίτη. Στη συνέχεια αναμένεται να περάσει κοντά ή πάνω από ορισμένα μέρη της δυτικής ακτής της Φλόριντα, την Τρίτη και την Τετάρτη.