ΔΙΕΘΝΗ

Στους δρόμους της Ιταλίας τα «πορτοκαλί γιλέκα»! Ζητούν «Italexit» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο δρόμο των «κίτρινων γιλέκων» της Γαλλίας, οι Ιταλοί έβαλα πορτοκαλί και βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του lockdown και του ευρώ, μεταρέποντας σε πεδία μάχης το κέντρο του Μιλάνου και της Ρώμης!
Εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη του κινήματος των «πορτοκαλί γιλέκων», που δημιουργήθηκε στα πρότυπα των «Κίτρινων Γιλέκων» της Γαλλίας από τον πρώην στρατηγό της αστυνομίας, Αντόνιο Παπαλάρντο, κατέβηκαν στους δρόμους αξιώνοντας την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Κόντε, την προκήρυξη εκλογών καθώς και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Άλλοι διαδηλωτές ζητούσαν την επιστροφή στη λιρέτα, το εθνικό νόμισμα της Ιταλίας πριν την υιοθέτηση του ευρώ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «σταματήστε το ευρώ» και «Italexit», μολονότι η χώρα τους θα είναι από τις πλέον ωφελημένος από το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν.
Ορισμένοι έστρεψαν τα πυρά τους στην τεράστια οικονομική ζημιά που προκάλεσε στην Ιταλία το παρατεταμένο lockdown, που ανάγκασε χιλιάδες επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά αφήνοντας τους εργαζόμενους να πασχίζουν να βρουν τα μέσα να επιβιώσουν, μέχρι να αρχίσουν να ξανανοίγουν σταδιακά .

«Ο ιταλικός λαός δεν φοβάται. Αυτό είναι το τέλος μιας κυβέρνησης αλαζόνων, το τέλος αυτής της κυβέρνησης», φώναξε ο ιδρυτής των «Πορτοκαλί Γιλέκων», Αντόνιο Παπαλάρντο. στο πλήθος των διαδηλωτών στο Μιλάνο, που αψήφησαν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ελάχιστοι φορούσαν μάσκες. Στις διαδηλώσεις κατά του lockdown στην Ιταλία -σαν κι αυτές που έγιναν το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία και την Ισπανία- ορισμένοι υποστήριζαν ότι ο κορωνοϊός «δεν υπάρχει» κι ότι είναι μια πολιτική συνωμοσία από την κυβέρνηση Κόντε, που «θέλει να μας πουλήσει στην Κίνα»… Ο δήμαρχος του Μιλάνου Τζουζέπε Σάλα κατήγγειλε τη διαδήλωση μέσω Twitter ως «πράξη ανευθυνότητας σε μια πόλη που προσπαθεί τόσο σκληρά να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται».