ΔΙΕΘΝΗ

Στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στα θέματα ενέργειας

sunanthsh-kypros-aigyptos-gia-themata-energeias

Η πορεία και οι σχεδιασμοί Κύπρου – Αιγύπτου αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές τους Ζώνες και η παρουσίαση του προγραμματισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ τίθενται την Τρίτη σε σύσκεψη της κοινής Τεχνικής Επιτροπής Κύπρου και Αιγύπτου, που θα συνεδριάσει υπό τους αρμοδίους Υπουργούς των δύο κρατών, Γιώργο Λακκοτρύπη και Sherif Ismail.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, για το οποίο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος αναχωρεί απόψε.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, στη σύσκεψη θα εξεταστούν γενικότερα οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου στα θέματα ενέργειας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας στην Αίγυπτο εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη συνάντηση των Προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου, το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, κατά τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Στο Κάιρο, την Τρίτη, ο κ. Λακκοτρύπης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων Sherif Ismail και Βιομηχανίας και Εμπορίου Mounir Fakhry Abdel Nour

Λακκοτρύπης και Ismail προγραμματίζεται να ηγηθούν της αυριανής σύσκεψης της κοινής Τεχνικής Επιτροπής Κύπρου και Αιγύπτου για θέματα υδρογονανθράκων.

Η σύσταση της κοινής Τεχνικής Επιτροπής Κύπρου και Αιγύπτου για θέματα υδρογονανθράκων συμφωνήθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίων στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κατά τη συνάντηση του κ. Λακκοτρύπη με τον Αιγύπτιο Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου αντικείμενο συζήτησης θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Υπουργός Ενέργειας επιστρέφει στην Κύπρο αύριο βράδυ.

Πηγή: ΚΥΠΕ