ΔΙΕΘΝΗ

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στην τραγωδία: Ξεκληρίστηκαν οικογένειες – Πάνω από 40 παιδιά κάηκαν ζωντανά!

Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα εμπορικό κέντρο της ρωσικής πόλης Κεμέροβο έφθασε τους 64, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πουτσκόφ, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τις οποίες μεταφέρει η Daily Mail ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 96. 

Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τουλάχιστον 41 παιδιά, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Επίσης, σύμφωνα με τις αρχές, 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν και από αυτούς δέκα νοσηλεύονται.

Τα παιδιά κάηκαν ζωντανά στο κτίριο το οποίο είχε μετατραπεί σε φούρνο φθάνοντας σε θερμοκρασίες τους 700 βαθμούς Κελσίου. 

Ένας 11χρονος, ο Σεργκέι Μοσκαλένκο νοσηλεύεται σε κόμμα, καθώς πήδηξε από το παράθυρο για να σωθεί από τις φλόγες. Οι γονείς του και η τετράχρονη αδελφή του κάηκαν ζωντανοί μέσα στο εμπορικό. 

Οι πυροσβέστες είχαν απλώσει μια πετσέτα κάτω από το παράθυρο από το οποίο πήδηξε ο 11χρονος για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από την πτώση του. Ο Σεργκέι Μοσκαλένκο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και οι γιατροί εκφράζουν την ελπίδα ότι θα καταφέρει να επιβιώσει. 

Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya και πολλά από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονταν σε κινηματογραφική αίθουσα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατέρρευσε η οροφή πάνω από δύο κινηματογραφικές αίθουσες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας. Όπως μετέδωσε το Sputnik, επικαλούμενο την Προεδρική Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών Αννα Κουζνετσόβα, η πυρκαγιά οφείλεται σε εγκληματική αμέλεια. Η Κουζνετσόβα έδωσε εντολή για τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα εμπορικά κέντρα της χώρας.

Η φωτιά εξακολουθεί να καίει και σήμερα και εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως το κτίριο καταρρεύσει. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πυροσβέστες δεν έχουν μπει ακόμη στην αίθουσα του κινηματογράφου που εικάζεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά. 

Τα παιδιά έστελναν μηνύματα στους συγγενείς τους. Η 13χρονη Μαρία Μόροζ έγραψε σε έναν συγγενή της: «Καιγόμαστε…». «Ηταν κάτι σαν αποχαιρετισμός», λέει ο συγγενής της ο οποίος φοβάται ότι είναι νεκρή. 

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν και ανακρίνονται, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του εμπορικού κέντρου, σύμφωνα με την Επιτροπή. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το κόστος της ζημιάς από την πυρκαγιά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 52,6 εκατ. δολάρια.