ΔΙΕΘΝΗ

Συμβολική η κίνηση Ντράγκι, λέει ο Μπόφινγκερ

μποφινγκερ

Ενστάσεις για το πως θα λειτουργήσουν στην πραγματική οικονομία τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η ΕΚΤ, εξέφρασε ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ

«Θα μπορούσε να πει κανείς, πολύς θόρυβος για το τίποτα. Πιστεύω λοιπόν ότι εάν η ΕΚΤ θέλει όντως να αναζωογονήσει την οικονομία, θα πρέπει να λάβει άλλα μέτρα, πέρα από αυτή την ομοιοπαθητική δόση της πολιτικής των επιτοκίων. Το μόνο βήμα που μπορεί να κάνει ακόμη είναι η αγορά κρατικών ομολόγων, το οποίο κάνουν άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες εδώ και καιρό», δήλωσε ο Μπόφινγκερ.

«Θα πρέπει να κοιτάξει κανείς ποιο είναι το πρόβλημα και ποια η θεραπεία. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα που έπεσε στην παγίδα του αποπληθωρισμού. Είναι δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να βοηθήσουν την οικονομία να εξέλθει από τέτοιες καταστάσεις. Γι΄ αυτό και καταλαβαίνω τον Μάριο Ντράγκι ότι προσπάθησε, έστω κι αν είναι ένα μικρό βήμα, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο της παραδοσιακής πολιτικής, προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού», σημείωσε ο γερμανός οικονομολόγος.