ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά στη Ρουμανία: 5χρονη δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία!

Ένα κορίτσι 5 ετών που διαγνώστηκε με οξεία ηπατίτιδα στη Ρουμανία δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία και, σύμφωνα με το Digi24, θα μεταφερθεί στο κλινικό ινστιτούτο Fundeni. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Βουκουρέστι, στο νοσοκομείο παίδων «Grigore Alexandrescu». Οι γιατροί αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να αποφασίσουν, μετά από μια σειρά εξετάσεων, αν χρειάζεται μεταμόσχευση ήπατος.

Το 5χρονο κορίτσι είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας στη χώρα και βρίσκεται στο νοσοκομείο από τις αρχές του μήνα. Η κατάστασή της είναι σταθερή, αλλά δεν βελτιώνεται. Οι γιατροί έχουν δοκιμάσει νέες θεραπείες, αλλά δεν φαίνεται να αποδίδουν και για το λόγο αυτό εξετάζεται και η μεταμόσχευση ήπατος. Την Πέμπτη, η μητέρα της πήγε στο Ινστιτούτο Fundeni και έκανε εξετάσεις για να δει αν είναι συμβατή και αν μπορεί να δωρίσει ένα κομμάτι του ήπατος της στο κορίτσι. Το κορίτσι υποβλήθηκε σε επιπλέον εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και περιμένει τα αποτελέσματα.

«Αρχικά, οι εξετάσεις έδειχναν αρκετά άσχημα, αλλά η κατάσταση του κοριτσιού ήταν πολύ καλή, σε αντίθεση με τις εξετάσεις, μετά από τις οποίες, φυσικά, γίνεται αισθητή η βλάβη στο συκώτι. Πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς», δήλωσε στο Digi24 η Αντριάνα Πιστόλ, υφυπουργός Υγείας της Ρουμανίας.

Εν τω μεταξύ, άλλα δύο παιδιά στη Ρουμανία, ηλικίας 8 μηνών και 10 ετών αντίστοιχα, είναι επίσης ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 200 κρούσματα, το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά στο μεταξύ έχουν επιβεβαιωθεί στην Ασία, την Ιαπωνία, την Αμερική και τον Καναδά. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και 16 ετών. Από τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν, τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε και άλλα 17 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.