ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για τον δάγκειο πυρετό στο Περού

Η υπουργός Υγείας του Περού ανακοίνωσε την παραίτησή της  σε ομιλία της στο Κογκρέσο, εν μέσω επιδημίας δάγκειου πυρετού που έχει προκαλέσει αριθμό ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων στη χώρα.

Οι βουλευτές είχαν ξεκινήσει διαδικασία για την αποπομπή της υπουργού Ρόζα Γκουτιέρες, προτού αυτή δηλώσει ότι παραιτείται. Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε αποδέχθηκε την παραίτηση της Γκουτιέρες και δεσμεύθηκε να «διπλασιάσει» τις προσπάθειες να βελτιώσει τη δημόσια υγεία σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η Μπολουάρτε κήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας δύο μηνών στις περισσότερες επαρχίες του Περού, καθώς ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας του δάγκειου πυρετού ανήλθε σε 248, ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 146.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 24% και των κρουσμάτων κατά περισσότερο από 12%.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στο βόρειο Περού, με την επαρχία Πιούρα, στα σύνορα με τον Ισημερινό, να είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη υγειονομική κρίση μετά την πανδημία covid-19.

Αυτή τη φορά για την υγειονομική κρίση ευθύνεται το κουνούπι που μεταδίδει τον δάγκειο πυρετό, το οποίο προσέλκυσαν στην περιοχή οι βροχές του τυφώνα Γιάκου που έπληξαν την περιοχή τον Μάρτιο.

Στις 13 Ιουνίου «είχαμε 82 νεκρούς», ανάμεσά τους 11 παιδιά, και περισσότερα από 44.000 κρούσματα στην Πιούρα, δήλωσε ο Σέζαρ Ορέγο αξιωματούχος της περιοχής.

Μετά την επανεμφάνιση του δάγκειου πυρετού στη χώρα, το 1990, πρόκειται για το πιο «ισχυρό» επιδημιολογικό κύμα, τόνισε η Βαλερί Πας Σπολδάν, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο Cayetano Heredia. Η επιδημία «έχει βγει εκτός ελέγχου», προειδοποίησε η ίδια, λέγοντας ότι φοβάται πως ο ιός θα κυκλοφορεί στη χώρα «όλο τον χρόνο» λόγω του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο που προκαλεί βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το Περού έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από δάγκειο πυρετό στη Λατινική Αμερική μετά τη Βραζιλία.