ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός: Ο Πούτιν ζήτησε από την πολεμική αεροπορία να είναι έτοιμη για πόλεμο!

Η εντολή του ρώσου προέδρου αποσκοπεί στο να ελεγχθεί το ετοιμοπόλεμο των στρατευμάτων, των οπλικών συστημάτων και των υπηρεσιών, ώστε να μην πιαστεί στον ύπνο η άμυνα της χώρας, μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, είπε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

«Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Ηγέτη των Ενόπλων Δυνάμεων ένας αιφνιδιαστικός έλεγχος των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας άρχισε να αξιολογεί την ετοιμότητα των στρατιωτών και των αρμόδιων υπηρεσιών να διεξάγουν μάχιμες εκπαιδευτικές αποστολές», ανέφερε.

Οι προετοιμασίες αυτές έρχονται σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανησυχίες για τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων απ’ τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταδικάσει τις στρατιωτικές εκστρατείες της Μόσχας, αλλά δέχεται έντονη κριτική για τις σχέσεις που θέλει να αναπτύξει με τη ρωσική ηγεσία, ενώ οι σχέσεις της Ρωσίας με ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί.

Η Μόσχα ζεσταίνει το τελευταίο διάστημα την πολεμική της μηχανή σε πολλά μέτωπα, από τα δυτικά και νοτιοδυτικά σύνορά της μέχρι την Αρκτική. Ενώ αποκάλυψε τα σχέδιά της να ενισχύσει φέτος τις ένοπλες δυνάμεις της με 900 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, 170 αεροσκάφη, πέντε στρατηγικά βομβαρδιστικά, οκτώ πολεμικά πλοία, τρία νέα υποβρύχια και δύο φρεγάτες για το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας παραμένουν ουσιαστικά ασθενέστερες απ’ τις αντίστοιχες νατοϊκές, αλλά κερδίζουν τεχνολογικό έδαφος υπό τη στιβαρή καθοδήγησή τους από τον Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Σουτιάγκιν, ερευνητή της λονδρέζικης δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute, ο ρωσικός στρατός μπορεί να μην είναι ο ισχυρότερος του κόσμου, αλλά η αποτελεσματικότητά του αυξάνεται διαρκώς, εν μέρει επειδή ο Πούτιν έχει τα ηνία του.

«Η έλλειψη περιορισμών τον φέρνει σε καλύτερη θέση μάχης απ’ τους αντιπάλους του», λέει. «Είναι ισχυρότερος επειδή αν θελήσει να τον χρησιμοποιήσει ο Πούτιν δεν θα ζητήσει από κάποιον άλλον συμβουλές. Δεν χρειάζεται να πάει στη βουλή ή στο Καπιτώλιο για να πάρει έγκριση..»