ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Συναγερμός στη Βρετανία! Τρεις περιπτώσεις εγκεφαλικού μετά το εμβόλιο με AstraZeneca

Συναγερμός έχει σημάνει στην ιατρική κοινότητα και της Βρετανίας μετά τα τρία εγκεφαλικά λόγω θρόμβωσης μετά το εμβόλιο με AstraZeneca, που εμφανίστηκαν σε δυο γυναίκες και έναν άνδρα, 35 έως 43 ετών. Και οι τρεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες στη Βρετανία, υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό λόγω θρόμβωσης μεγάλων αρτηριών και είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι τέτοιο.

Ενώ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης έχουν ήδη αναφερθεί μετά από το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτές αφορούσαν φλέβες του εγκεφάλου, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων. Θρόμβωση σε αρτηρίες μετά το εν λόγω εμβόλιο δεν είχε αναφερθεί έως τώρα, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Γουέρινγκ του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας, νευροχειρουργικής και ψυχιατρικής “Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry”, ανέφεραν ότι και στις τρεις περιπτώσεις το ισχαιμικό εγκεφαλικό σχετιζόταν με μπλοκάρισμα μεγάλων αρτηριών (τόσο της καρωτίδας όσο και της μεσαίας εγκεφαλικής αρτηρίας). Οι δύο ασθενείς είχαν επίσης φλεβική θρόμβωση, ενώ και οι τρεις είχαν υπερβολικά χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Η πρώτη ασθενής, μια 35χρονη γυναίκα, εμφάνισε περιοδικό πονοκέφαλο στο δεξί μέρος του κεφαλιού της και γύρω από τα μάτια έξι μέρες μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Πέντε μέρες αργότερα, αισθάνθηκε αδυναμία στην αριστερή πλευρά του προσώπου, του χεριού και του ποδιού της. Η ιατρική εξέταση αποκάλυψε μια μπλοκαρισμένη εγκεφαλική αρτηρία, καθώς και φλεβικούς θρόμβους. Χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για μείωση της πίεσης στο κρανίο της, αλλά τελικά πέθανε.

Η δεύτερη ασθενής, μια 37χρονη γυναίκα, 12 μέρες μετά το εμβόλιο παρουσίασε πονοκέφαλο, σύγχυση, αδυναμία στο αριστερό χέρι της και απώλεια όρασης στην αριστερή πλευρά. Η ιατρική εξέταση έδειξε μπλοκάρισμα σε αρκετά αιμοφόρα αγγεία, μεταξύ άλλων και στις δύο καρωτίδες αρτηρίες (τη βασική οδό τροφοδοσίας των ημισφαιρίων του εγκεφάλου με αίμα), καθώς επίσης στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά και τους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή), αλλά και σε εγκεφαλικές φλέβες. Με την κατάλληλη θεραπεία, η κατάσταση της βελτιώθηκε.

Ο τρίτος ασθενής, ένας 43χρονος άνδρας, παρουσίασε -τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό του- προβλήματα ομιλίας και κατανόησης του λόγου (δυσφασία). Η ιατρική εξέταση έδειξε ένα θρόμβο στην αριστερή μεσαία εγκεφαλική αρτηρία, αλλά όχι στις φλέβες. Μετά από θεραπεία, η κατάσταση του παραμένει σταθερή.

Ο καθηγητής Χιου Μάρκους του Τμήματος Κλινικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ επεσήμανε ότι, όπως δείχνει η νέα έρευνα, μπορεί να προκληθεί αρτηριακή θρόμβωση και ισχαιμικό εγκεφαλικό, μολονότι η φλεβική θρόμβωση είναι σχετικά πιο συχνή. Τόνισε, όμως, ότι, όσον αφορά τα θρομβωτικά επεισόδια μετά από εμβολιασμό για Covid-19, «είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αυτές οι παρενέργειες είναι σπάνιες και πολύ λιγότερο συχνές από ό,τι τόσο η φλεβική θρόμβωση όσο και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά που σχετίζονται με την ίδια τη λοίμωξη Covid-19».