ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Συναγερμός στην Καλιφόρνια για γυναίκα που… έβηχε σε πάρτι γενεθλίων! Κόλλησε 10 άτομα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Καλοφόρνια, την πρώτη πολιτεία που προχώρησε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς μόνο ένα πάρτι γενεθλίων και μία γυναίκα που έβηχε αρκούσαν για να κολλήσουν κορωνοϊό 10 άτομα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Πασαντένα, μολύνθηκε ένας «μεγάλος αριθμός» εκτεταμένων μελών μιας οικογένειας και φίλων που ήταν στο πάρτι, ενώ η εκδήλωση έλαβε χώρα αφότου η πόλη εξέδωσε εντολή παραμονής στο σπίτι τον Μάρτιο.

Ένας ασθενής στο πάρτι έβηχε και δεν φορούσε μάσκα, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι υγείας, ενώ πολλοί άλλοι καλεσμένοι δεν κάλυπταν τα πρόσωπά τους ούτε διατηρούσαν τις κοινωνικές αποστάσεις.

«Η καλεσμένη αστειευόταν με τους άλλους καλεσμένους στο πάρτι» δήλωσε η Λίζα Ντερντεριάν, εκπρόσωπος της Πασαντένα, για την γυναίκα που έβηχε. «Είπε πως μπορεί να έχει τον κορωνοϊό και γελούσε». «Ήταν μια εγωιστική συμπεριφορά που θα μπορούσε να αποφευχθεί» δήλωσε η Ντερντεριάν στο CNN.

Μέσω της ιχνηλάτησης επαφών, οι ερευνητές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν πέντε κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στο πάρτι, όλοι τους κάτοικοι της Πασαντένα. «Πιστεύουμε όμως ότι πέντε ή έξι ακόμη καλεσμένοι του πάρτι που ζουν εκτός της Πασαντένα έχουν μολυνθεί, επειδή έχουν συμπτώματα του ιού» δήλωσε η Ντερντεριάν. «Πρέπει να μπουν σε καραντίνα και να εξεταστούν«.

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς η καλή ιχνηλάτηση επαφών μπορεί να εντοπίσει συστάδες ασθενών και να μας πει περισσότερα για την εξάπλωση της νόσου στην κοινότητά μας» δήλωσε ο Δρ. Μάθιου Φέστερ, επιδημιολόγος στο τμήμα.

Πάνω από 66.550 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό στην Καλιφόρνια και τουλάχιστον 2.687 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.