ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Συναγερμός στο Μεξικό: Δεν θα αντέξει το σύστημα υγείας – Πάνω από 1000 νεκροί λόγω κορωνοϊού

Η αύξηση του αριθμού των νεκρών από κορωνοϊό, οι οποίοι  ξεπέρασαν πλέον τους 1000 προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Μεξικό, καθώς εκφράζονται φόβοι πως δεν θα αντέξει το σύστημα υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Υγείας, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 99 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τα 1.069. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 1.089, στα 11.633.

«Είμαστε στη φάση της ταχείας ανόδου του καθημερινού αριθμού κρουσμάτων, και θα συνεχίσουμε να έχουμε ολοένα πιο πολλά κρούσματα της ασθένειας, περισσότερους ανθρώπους που θα χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομεία και ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση, ως την κορύφωση της επιδημίας», προεξόφλησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφ. Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ.

Το όριο των χιλίων θανάτων ξεπεράστηκε δύο ημέρες αφού η κυβέρνηση αύξησε στην κορυφαία βαθμίδα του το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού, εξαιτίας της επιτάχυνσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που εγείρει φόβους ότι τα νοσοκομεία πολύ σύντομα θα έχουν πλέον φθάσει σε κορεσμό.

Η μεξικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα θα καταγραφεί μεταξύ της 8ης και της 10ης Μαΐου.

Σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την διασπορά του ιού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναστείλει ως την 30ή Μαΐου όλες τις μη απολύτως απαραίτητες δραστηριότητες και προτρέπει τους Μεξικανούς να μείνουν σπίτι. Δεν έχει πάντως ανακοινώσει υποχρεωτικό περιορισμό, όπως κυβερνήσεις άλλων χωρών της περιοχής.

Οι αρχές στη Χαλίσκο και στη Μιτσοακάν, πολιτείες του δυτικού Μεξικού όπου ζει περί το 10% των 120 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, εφαρμόζουν ήδη μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και περιορισμού της κίνησης.

Οι αρχές του Μεξικού έχουν ριχτεί το τελευταίο διάστημα σε κούρσα με τον χρόνο για να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία με υλικό. Αρκετά αεροσκάφη έχουν φθάσει στη χώρα από την Κίνα με μέσα ατομικής προστασίας, κυρίως μάσκες.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει κατέβει επανειλημμένα σε διαδηλώσεις, καθώς καταγγέλλει ότι δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να περιθάλψει τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό