ΔΙΕΘΝΗ

Συνελήφθη στο Παρίσι ύποπτος για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Ένας Σαουδάραβας ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι συνελήφθη στη Γαλλία, αναφέρουν δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο.

Όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Khaled Aedh Alotaibi συνελήφθη σήμερα στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ.

Πρόκειται για έναν από τους 26 Σαουδάραβες που καταζητούνται για τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου.

Ο 33χρονος πρώην βασιλικός φρουρός της Σαουδικής Αραβίας ταξίδευε με το όνομά του και τέθηκε υπό δικαστική κράτηση, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός RTL.

Ο Κασόγκι, ένας εξέχων επικριτής της κυβέρνησης στο Ριάντ που εργαζόταν για την αμερικανική Washington Post, δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Η Σαουδική Αραβία είπε ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε μια επιχείρηση από μια ομάδα πρακτόρων που στάλθηκαν για να τον πείσουν να επιστρέψει στο βασίλειο. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι πράκτορες ενήργησαν κατόπιν εντολών από τα ανώτατα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης.

Η δολοφονία προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και σάλο και έπληξε την εικόνα του ντε φάκτο ηγεμόνα της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε οκτώ άτομα για τη δολοφονία το 2019. Πέντε από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι για άμεση συμμετοχή στη δολοφονία και καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ποινές φυλάκισης 20 ετών, ενώ άλλοι τρεις καταδικάστηκαν σε φυλάκιση επτά έως 10 ετών για συγκάλυψη του εγκλήματος.