ΔΙΕΘΝΗ

Συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην άμβλωση στη Γαλλία

Η Γαλλία είναι από σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιστά τις αμβλώσεις συνταγματικό δικαίωμα – με την κυβέρνηση της χώρας να λέει ότι η κίνηση αυτή είναι απάντηση σε μια αυστηροποίηση των νόμων στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία της Γαλλίας μετά από ψηφοφορία στις 28 Φεβρουαρίου, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 780-72 σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για εσάς», είπε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ στους βουλευτές και τους γερουσιαστές που συγκεντρώθηκαν για την ειδική ψηφοφορία.

Χαρούμενες σκηνές εορτασμού επικράτησαν σε όλη τη Γαλλία, καθώς οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών χαιρέτησαν το μέτρο που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την κατάργηση των δικαιωμάτων αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το 2022 μια απόφαση 50 ετών που το εγγυόταν.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό του σχεδίου νόμου: «Δυστυχώς, αυτό το γεγονός (στις ΗΠΑ) δεν είναι μεμονωμένο: σε πολλές χώρες, ακόμη και στην Ευρώπη, υπάρχουν ρεύματα απόψεων που επιδιώκουν να εμποδίσουν με κάθε κόστος την ελευθερία των γυναικών να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους, αν το επιθυμούν».

Ο Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί να «καταστήσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση μη αναστρέψιμο, κατοχυρώνοντάς το στο Σύνταγμα».

Κανένα από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα στην άμβλωση, η οποία αποποινικοποιήθηκε στη χώρα το 1975.

Ο Μακρόν φέρεται να ελπίζει ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα τον ξεχωρίσει από το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.