ΔΙΕΘΝΗ

Τα απρόοπτα και οι πρώτες δηλώσεις του Τζόνσον ως πρωθυπουργός

Ο Μπόρις Τζόνσον πήρε από τη βασίλισσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς ήδη είχε αναλάβει το «τιμόνι» των Συντηρητικών.

Την ώρα που κατευθυνόταν στο Μπάκιγχαμ, μία ομάδα ακτιβιστών προσπάθησε να του κλείσει το δρόμο προς το παλάτι. Ήταν διαδηλωτές της Greenpeace, που ήθελαν να του παραδώσουν επιστολή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την οργάνωση.


Στο μεταξύ, ο ένας υπουργός μετά τον άλλον παραιτούνταν, προτού ο Μπόρις Τζόνσον μπει στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός. Ηδη, την παραίτησή του έχει υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Επίσης, έχουν παραιτηθεί οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Γκάουκ, Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

«Όσοι στοιχηματίζουν κατά της Βρετανίας θα χάσουν», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον, στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός και δήλωσε σίγουρος ότι μπορεί να τα καταφέρει. Είπε ότι θέλει να ενώσει τη χώρα και πρόσθεσε ότι το Βrexit θα προχωρήσει. Χαρακτήρισε ακόμη «απομακρυσμένη» την πιθανότητα μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.