ΔΙΕΘΝΗ

Τα είπαν Σόιμπλε με τον Αμερικανό ομόλογό του

«Φιλική και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι δύο ΥΠΟΙΚ, που είχαν συνάντηση στο Βερολίνο, συμφώνησαν, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, να συνεργαστούν για να προωθήσουν μια βιώσιμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

«Εχουμε μια καλή βάση» συνεργασίας, δήλωσε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Μνούτσιν μετά τη συνάντησή τους. Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσαν να λύσουν όλα τα υφιστάμενα προβλήματα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20, η οποία αρχίζει αύριο Παρασκευή. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι θα θέσει το ερώτημα σε ειδικούς τι μπορεί να κάνει προκειμένου να μειωθεί το πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας. Είπε πως ο πλεονασματικός γερμανικός προϋπολογισμός συνδέεται με την ευρωζώνη, αλλά και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Σημείωσε πως εξήγησε στον Μνούτσιν ποια είναι τα προβλήματα στην Ευρώπη. Ακόμη, δήλωσε πως συζήτησαν το ζήτημα του προϋπολογισμού της Γερμανίας για την Άμυνα.

Από την πλευρά του, ο Στίβεν Μνούτσιν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμιά πρόθεση να εμπλακεί σε εμπορικούς πολέμους, αλλά σημείωσε πως ορισμένες εμπορικές σχέσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν για να γίνουν δικαιότερες.

Ο Τραμπ αναγνωρίζει τη σημασία που έχει το εμπόριο για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, σημείωσε ακόμη ο Μνούτσιν.

«Δεν είναι επιθυμία μας να εμπλακούμε σε εμπορικούς πολέμους», ανέφερε ο Μνούτσιν. «Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο, αλλά θέλει ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «εξαιρετικά παραγωγική» τη συνάντησή του με τον Σόιμπλε. Επισήμανε πως αμφότεροι θεωρούν πως οι χώρες τους μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο για την προώθηση της ανάπτυξης, ενώ κάλεσε τη Γερμανία να κινηθεί προς την ισοσκέλιση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της και να τονώσει την ανάπτυξή της.

Ακόμη, ο Μνούτσιν είπε πως οι ΗΠΑ και η Γερμανία πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, ο Στίβεν Μνούτσιν σημείωσε πως θεωρεί σημαντικό οι χώρες να μη χειραγωγούν την συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους. Είπε πως η ενίσχυση του δολαρίου θα αποδειχθεί θετική μακροπρόθεσμα. Εξήγησε πως το ισχυρότερο δολάριο αποτελεί μια ένδειξη αυξημένης εμπιστοσύνης στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη με ρυθμό 3% ή ανώτερο, εκτίμησε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ εργάζεται για την απλοποίηση του αμερικανικού φορολογικού συστήματος, καθώς και για τη μείωση των φόρων που καλείται να καταβάλλει η μεσαία τάξη. Επίσης σημείωσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θέλει να τονωθεί ο δανεισμός και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει κανονισμούς που βλάπτουν τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στο θέμα των δασμών, ο Μνούτσιν ανέφερε ότι απλά πρόκειται για μια επιλογή που μελετάται και πρόσθεσε ότι δεν έχει έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι δεν θα σχολιάσει ποια θα έπρεπε να είναι η ισοτιμία του ευρώ. Το ευρώ επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και χώρες και διαφέρει από ένα εθνικό νόμισμα, σημείωσε. Ο Μνούτσιν σημείωσε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Ευρώπη τόσο σαν μια ενιαία οντότητα, όσο –ταυτόχρονα– και ως ξεχωριστά κράτη σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ