ΔΙΕΘΝΗ

Τα λόγια του Αμπαούντ μετά τις επιθέσεις: Καυχιόταν πώς πέρασε από την Ελλάδα

Το σχέδιο του «εγκεφάλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι δεν περιοριζόταν μόνο στις τρεις επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, καθώς ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε επιθέσεις κατά εβραϊκών στόχων, σχολείων και μέσων μαζικής μεταφοράς σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από πηγές κοντά στην έρευνα για την υπόθεση, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ καυχιόταν για την ευκολία με την οποία είχε περάσει από τη Συρία στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας δύο μήνες πριν από τις επιθέσεις, εκμεταλλευόμενος τη σύγχυση με την προσφυγική κρίση και τη ζώνη Σένγκεν.

Όπως λέει ο μάρτυρας, ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι εκμυστηρεύτηκε τα σχέδιά του στην ξαδέρφη του Χασνά Αϊτ Μπουλασέν, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις.Η κατάθεσή του, που έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό Valeurs Actuelles, σοκάρει για την κυνικότητα και τα αρρωστημένα σχέδια του τρομοκράτη.
 
Ο Αμπααούντ φέρεται να ζήτησε από την Μπουλανσέν να τον κρύψει, όσο ο ίδιος θα ετοίμαζε τις νέες επιθέσεις. Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, ο αρχιτζιχαντιστής είπε στην ξαδέλφη του στις 15 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο ημέρες μετά το μακελειό στο Παρίσι:

Θα προξενήσουμε χειρότερη ζημιά στα προάστια που βρίσκονται κοντά στους Εβραίους και θα διαταράξουμε τις μεταφορές και τα σχολεία.

Της είπε, μάλιστα, ότι θα της έδινε 5.000 ευρώ για να του αγοράσει δύο κοστούμια και δύο ζευγάρια παπούτσια για εκείνον και έναν άγνωστο συνεργό, προκειμένου να σχεδιάσουν την επόμενη επίθεση.

Ο Αμπαούντ, κατά την κατάθεση του μάρτυρα, περηφανευόταν για το πώς κατάφερε να περάσει στην Ευρώπη μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία και στη συνέχεια να περάσει δύο μήνες χωρίς να γίνει αντιληπτός μέχρι τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.