ΔΙΕΘΝΗ

Τα τελευταία 8 χρόνια ήταν από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη!

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ και θα πρέπει να θεωρηθούν ως «σήμα κινδύνου» από τον πλανήτη Γη, όπως προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η παγκόσμια θερμοκρασία εκτιμάται τώρα ότι είναι περίπου 1,15 βαθμός Κελσίου, υψηλότερη από ό,τι μεταξύ τα έτη 1850 και 1900, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ.

Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 1,5C είναι πλέον «οριακά εφικτός» εν μέσω προειδοποιήσεων για άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ακραίες καιρικές συνθήκες.

Στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος προστίθεται ότι αυτό το έτος θα μπορούσε να είναι το πέμπτο θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου κινδυνεύει να αποτύχει.

Τα έθνη επιχειρούν να αναλάβουν δράση για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία προκύπτουν από τα ορυκτά καύσιμα και την αποψίλωση των δασών.

Αλλά τα τρία κύρια αέρια του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου, έχουν όλα αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, αναφέρει η έκθεση.

Με τους σημερινούς ρυθμούς, η Γη θα θερμανθεί κατά 2,6-2,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, προειδοποιούν οι επιστήμονες του ΟΗΕ.

Η έκθεση του WMO δείχνει ότι το 2022 θα είναι πιθανότατα το πέμπτο ή έκτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Θα ήταν μάλιστα ακόμα θερμότερο αν δεν υπήρχε ένα καιρικό φαινόμενο που ονομάζεται La Nina, το οποίο ψύχει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες τα τελευταία δύο χρόνια.