ΔΙΕΘΝΗ

Τα θύματα των πυρκαγιών τίμησε το κοινοβούλιο της Αυστραλίας – Τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού μετά τις επικρίσεις

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση με τις πυρκαγιές στη χώρα του, ηγήθηκε σήμερα της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κοινοβούλιο, το οποίο συνεδρίασε  για πρώτη φορά μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.
«Αυτό είναι το μαύρο καλοκαίρι του 2019/2020 που απέδειξε τον εθνικό μας χαρακτήρα και την αποφασιστικότητά μας», επεσήμανε. «Αυτές οι πυρκαγιές δεν έχουν ακόμη σβήσει και ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μπροστά μας σε πάρα πολλές περιοχές, όμως σήμερα συγκεντρωνόμαστε για να θρηνήσουμε, να τιμήσουμε, να σκεφτούμε και να αρχίσουμε να μαθαίνουμε από το μαύρο καλοκαίρι που συνεχίζει», δήλωσε ο Μόρισον.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έχει απευθύνει επιστολές στους επικεφαλής των πολιτειών ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη Βασιλική Επιτροπή η οποία θα ερευνήσει την αντιμετώπιση της κρίσης από τις αρχές.
Ο Μόρισον αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη τον Δεκέμβριο επειδή βρισκόταν διακοπές στη Χαβάη την ώρα που η κρίση με τις πυρκαγιές οξυνόταν. Επιπλέον η στάση της κυβέρνησής του απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αλλά και η στήριξη που προσφέρει στην βιομηχανία του άνθρακα έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο έχουν οδηγήσει στο θάνατο 33 ανθρώπους, έχουν κάψει περίπου 120 εκατομμύρια στρέμματα, έχουν καταστρέψει περίπου 2.500 σπίτια και έχουν σκοτώσει 1 δισεκατομμύριο ζώα.