ΔΙΕΘΝΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Τα τρία εγκληματικά λάθη που έγιναν στην Σουηδία για την παταγώδη αποτυχία με τον κοροναϊό.

Εκείνο που όλοι είχαν καταλάβει τους τελευταίους μήνες, ότι δηλαδή το σουηδικό μοντέλο της «Ανοσίας της αγέλης» απέτυχε παταγωδώς, πλέον το ομολογούν και επίσημα και οι ίδιοι οι Σουηδοί.

Πιο συγκεκριμένα η προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής που ανέλαβε να αξιολογήσει την τακτική της χώρας στην πανδημία του κοροναϊού κατέληξε σε τρία πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Η επιλογή της «Ανοσίας της αγέλης», φανατικός υπέρμαχος της οποίας ήταν ο «Σουηδός Τσιόδρας», Άντερς Τέγκνελ, απέτυχε παταγωδώς, καθώς τα λάθη που έγιναν ήταν πολλά.

Μπορεί εσχάτως η Σουηδία να προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται με την κυβέρνηση να απαγορεύει την πώληση αλκοόλ σε εθνικό επίπεδο μετά τις 22:00 σε μπαρ και εστιατόρια και να συμβουλεύει τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, όμως το κακό είχε ήδη γίνει.

Ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, έστρεψε τα βέλη του προς τους λοιμωξιολόγους, σημειώνοντας ότι η επιτροπή των ειδικών που συμβούλευε την κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Άντερς Τέγκνελ, απέτυχε να δει την πλήρη έκταση της πανδημίας και δεν αναγνώρισε ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο κύμα του κοροναϊού.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός εστίασε στα τρία εγκληματικά λάθη που έγιναν σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής:

1) Τα γηροκομεία έμειναν απροστάτευτα με αποτέλεσμα εκεί να σημειωθούν οι περισσότεροι θάνατοι. Τα μέτρα ήταν ελλιπέστατα και το προσωπικό που κλήθηκε να διαχειριστεί την κατάσταση στα γηροκομεία δεν είχε την εκπαίδευση που απαιτούσαν οι περιστάσεις:

«Το μέρος της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας, που επικεντρώθηκε στην προστασία των ηλικιωμένων, απέτυχε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε το γεγονός ότι τόσοι πολλοί πέθαναν από Covid-19», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, Ματς Μέλιν.

2) Η επιτροπή θεώρησε επίσης ότι αρκετά μέτρα που ελήφθησαν την άνοιξη ήταν αργά και ανεπαρκή. Θα έπρεπε να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και πιο γρήγορα, πριν το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σάρωσε τόσο τη χώρα, όσο και τα γηροκομεία.

3) Χάθηκε ο έλεγχος στα νοσοκομεία. Οι μολύνσεις εξαπλώθηκαν γρήγορα στο ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός μάχης πολλοί υγειονομικοί, αλλά και τα νοσοκομεία να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

medlabnews.gr iatrikanea