ΔΙΕΘΝΗ

Τατάρ: «Υπερβολικές οι αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για Ζελένσκι και Νούλαντ»

Η δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη μετά την ομιλία του ουκρανού προέδρου στην κυπριακή Βουλή, με την οποία εξέφρασε ενόχληση για τη μη καταδίκη της τουρκικής εισβολής του 1974 εκ μέρους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι «προϊόν μιας μονοδιάστατης προοπτικής, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τα ιστορικά δεδομένα του νησιού και αγνοεί την αιτία του Κυπριακού» ισχυρίστηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι η προσέγγιση του προέδρου Αναστασιάδη «να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τους δικούς του πολιτικούς σκοπούς, διαστρεβλώνει τα γεγονότα και περιέχει λάθη».

Είναι προφανές ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν θα εξυπηρετήσει την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα, προσθέτει.

Οπως ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ «η ειρηνευτική επιχείρηση του 1974» όπως χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή, έγινε στο πλαίσιο «του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί να ταυτιστεί με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα».

Εκανε επίσης λόγο για «υπερβολική αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς» στην αναφορά της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία τον αποκάλεσε «πρόεδρο Τατάρ», και επανέλαβε τα περί κυριαρχικής ισότητας και λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

Πηγή: philenews.com