ΔΙΕΘΝΗ

Τεχνικοί της Huawei βοήθησαν σε κατασκοπεία

Τεχνικοί της Huawei Technologies,της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον κόσμο βοήθησαν σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις κυβερνήσεις της Αφρικής, συγκεκριμένα της Ουγκάντας και της Ζάμπιας να κατασκοπεύσουν πολιτικούς τους αντιπάλους σύμφωνα με έρευνα της WallStreetJournal.

Η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη.

Τεχνικοί της κινεζικής εταιρείας όπως αναφέρεται στο μακροσκελές δημοσίευμα βοήθησαν οι ίδιοι κυβερνήσεις της Αφρικής να παρακολουθήσουν συνομιλίες και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και να βρουν τις τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονταν πολιτικοί τους αντίπαλοι.

Ως πηγές της WSJ αναφέρονται υψηλόβαθμα στελέχη στον τομέα της ασφάλειας των χωρών αυτών που δούλεψαν απευθείας με εργαζομένους της Huawei.

Αναφέρονται μάλιστα συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πέρυσι στην Καμπάλα της Ουγκάντας ομάδα έξι στελεχών υπηρεσιών πληροφοριών θέλησε να προστατεύσει το 33 ετών καθεστώς του προέδρου Yoweri Museveni.

Ο BobiWine ποπ σταρ που έχει αρχίσει να ασχολείται με την πολιτική είχε επιστρέψει από την Ουάσιγκτον με τις ΗΠΑ να στηρίζουν το αντιπολιτευτικό του κίνημα.

H ομάδα κυβερνοπαρακολουθήσεων της Ουγκάντας είχε αυστηρές εντολές να υποκλέψει τις κρυπτογραφημένες του επικοινωνίες με τη χρήση ειδικού νόμου 2010 που επιτρέπει στην κυβέρνηση να προστατεύει τα συμφέροντά της όπως αναφέρει η WSJ.

Σύμφωνα με τις πηγές της αμερικάνικης εφημερίδας η ομάδα αυτή από τον τρίτο όροφο του αρχηγείου της αστυνομίας προσπάθησε για μέρες να υποκλέψει συνομιλίες του Wine στο WhatsApp και το Skype χωρίς επιτυχία.

Γi’αυτό στράφηκαν για βοήθεια σε προσωπικό των γραφείων της Huawei που παρέχει τον περισσότερο ψηφιακό εξοπλισμό στην Ουγκάντα.

Οι τεχνικοί αυτοί εργάστηκαν για δύο μέρες και βοήθησαν την ομάδα παρακολούθησης να κάνει τη δουλειά της ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας παρακολούθησης .

Τα στελέχη της Huawei που κατονομάζονται σε εσωτερικά έγγραφα της αστυνομίας που είδε η Wall Street Journal χρησιμοποίησαν λογισμικό κατασκοπείας spyware για να παρακολουθήσουν το WhatsApp του Wine.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑΝΕΑ