ΔΙΕΘΝΗ

Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς: Συμφωνήστε εντός μιας εβδομάδας στο σχέδιο εκεχειρίας ή θα εισβάλουμε στη Ράφα

Μια εβδομάδα διορία έδωσε το Ισραήλ στη Χαμάς, προκειμένου να συμφωνήσει στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι, διαφορετικά θα ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι την Παρασκευή στη Wall Street Journal, καθώς η παλαιστινιακή οργάνωση καθυστερεί να απαντήσει, ευελπιστώντας πως θα πετύχει καλύτερους όρους που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή της.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Αίγυπτος συνεργάστηκε με το Ισραήλ για μια αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός την οποία παρουσίασε στη Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς αναμενόταν να διαβουλευτεί με τη στρατιωτική της πτέρυγα στη Γάζα και να επανέλθει με τις δικές της θέσεις. Ωστόσο, ο Γιαχία Σινουάρ, ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε τούνελ στον θύλακα και λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, δεν έχει ανταποκριθεί, είπαν οι αξιωματούχοι.

«Ο Σινουάρ αναμένεται να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μια αξιόπιστη πορεία για τον τερματισμό του πολέμου», προσθέτουν οι αξιωματούχοι στη WSJ.

Οι Άραβες διαμεσολαβητές δήλωσαν επίσης ότι ο Σινουάρ «πιστεύει ότι έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο, είτε επιβιώσει είτε όχι, ανοίγοντας τα μάτια του κόσμου για τα δεινά των Παλαιστινίων και φέρνοντας τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας στο προσκήνιο των παγκόσμιων υποθέσεων».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο που επικαλούνται οι «Times of Israel», το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένει ότι η Χαμάς θα ανακοινώσει επίσημα την απόρριψη της πρότασης.

«Η ισραηλινή ηγεσία εκτιμά ότι η Χαμάς θα απορρίψει επίσημα την τελευταία προσφορά για τους ομήρους και την εκεχειρία», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο συζητά ήδη ένα τέτοιο σενάριο, εκτός από μια πιθανή έναρξη της διαφαινόμενης εισβολής στη συνοριακή πόλη Ράφα.