ΔΙΕΘΝΗ

Θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια προσβάλλει κουτάβια!

Μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει τα κουτάβια είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι στο παρελθόν, καταγράφοντας 20.000 περιστατικά στην Αυστραλία ετησίως, τα μισά εκ των οποίων θεωρούνται θανατηφόρα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ήρθε τώρα στη δημοσιότητα.

Ο ιός «canine parvovirus (CPV)» –παρβοϊός του σκύλου– αποτελεί κύρια αιτία της ασθένειας σε κουτάβια και σκύλους σε όλη την Αυστραλία, ιδιαίτερα στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές παρά τις βελτιώσεις στην τεχνολογία εμβολιασμού τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Ο ιός καταστρέφει τον εντερικό σωλήνα των σκύλων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σοβαρή γαστρεντερίτιδα, αιμορραγική διάρροια, έμετος και αφυδάτωση.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ προειδοποιούν ότι ο παρβοϊός του σκύλου μπορεί να σκοτώσει κουτάβια, είναι μία ιδιαίτερα τραγική ασθένεια και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πανεθνικό πρόβλημα.

Ο εκτιμώμενος αριθμός περιπτώσεων παρβοϊού του σκύλου σε όλη την Αυστραλία ήταν 20.661 το 2015 και 20.110 το 2016, ενώ το ποσοστό ευθανασίας συνολικά ήταν 41%, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Transboundary and Emerging Disease.

topontiki.gr