ΔΙΕΘΝΗ

Τι θα ζητήσει η Μέρκελ από τον Ερντογάν- Ο ρόλος της Ελλάδας

Μονοθεματική είναι πλέον η ατζέντα της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σήμερα μεταβαίνει στην Τουρκία για να συζητήσει το «καυτό» θέμα της προσφυγικής κρίσης με τον Τ. Ερντογάν, έχοντας λάβει την προηγούμενη ημέρα τη στήριξη του Φ. Ολάντ.

 

Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανίδα καγκελάριος νιώθει τόσο μεγάλη πίεση, καθώς το Προσφυγικό έχει εξελιχθεί σε ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για την ίδια αλλά και θρυαλλίδα δυσμενών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρώτο υποψήφιο «θύμα» την ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν.

Για τη Μέρκελ η λύση στο πιεστικό αυτό πρόβλημα βρίσκεται στην Αγκυρα και γι' αυτό διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Έθνος, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολάντ είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη ζώνη Σένγκεν, και εξέτασαν λύσεις για το Προσφυγικό, από τη δημιουργία κέντρων καταγραφής, τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών, τους ελέγχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την ανακατανομή των προσφύγων.

«Κλειδί» αποτελεί η στάση της Τουρκίας, που οφείλει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αποδεχτεί την επανεισδοχή των μεταναστών που δεν θα γίνονται δεκτοί στην ΕΕ και να ελέγξει καλύτερα τα σύνορά της. Στο «μενού» των δύο ηγετών ήταν και η Ελλάδα, από την οποία αναμένουν να γνωστοποιήσει τις ανάγκες της και να επιτρέψει την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων μέσων, γαλλικών, γερμανικών, ευρωπαϊκών, που σχεδιάζουν το Παρίσι και το Βερολίνο.

Η Μέρκελ γνωστοποίησε δημοσίως τις προθέσεις της λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψή της στην Τουρκία, αφήνοντας αιχμές και για την Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή η προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων «εκεί όπου υπάρχουν θαλάσσια σύνορα δεν είναι ιδιαίτερα καλή» τόνισε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι για αυτόν τον λόγο τάσσεται υπέρ «της εξεύρεσης κοινής λύσης με την Τουρκία».

Κρίσιμη για τη Σέγκεν
Οπως είπε, μια συμφωνία με την Τουρκία είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της Σένγκεν, «εάν δεν μπορέσουμε να προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αυτή η τεράστια ζώνη ελεύθερης μετακίνησης, η εσωτερική μας αγορά, που αποτελεί τη βάση της ευημερίας μας θα τεθεί σε κίνδυνο και πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό».

Η Μέρκελ θα μεταφέρει στον Ερντογάν αλλά και τον Αχμέτ Νταβούτογλου την ανησυχία πολλών Ευρωπαίων ότι η Αγκυρα δεν πράττει αυτό που της αναλογεί για το μεγάλο πακέτο των 3 δισ. ευρώ που θα λάβει από την ΕΕ, προκειμένου να εμποδίσει την εισροή προσφύγων στην Ελλάδα.

Πεποίθηση της καγκελαρίου είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να λαμβάνει απευθείας αιτούντες άσυλο από την Τουρκία, έτσι ώστε να ελεγχθεί η ροή προσφύγων. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, εφόσον θέλουμε να σταματήσουμε την παράτυπη μετανάστευση και το τράφικινγκ, να αναλάβουμε νόμιμα ομάδες προσφύγων και να μην κάνουμε πίσω μπροστά στη δική μας συμμετοχή στη συμφωνία» τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατηθεί πλήρως έξω από αυτό».

Το μήνυμα αυτό σαφώς απευθυνόταν και στις χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία), οι οποίες έχουν συστήσει μια πολύ στενή συμμαχία εναντίον του Βερολίνου και των Βρυξελλών, αρνούμενες να δεχτούν πρόσφυγες και προτιμώντας να θωρακίσουν τα σύνορά τους .