ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Τηλεφωνική… ανάκριση σε όσους διαδηλώνουν! Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα – Κανένας θάνατος από κορωνοϊό

Σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων έχει προχωρήσει η αστυνομία στην Κίνα για τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν κατά των μέτρων του κορωνοϊού όσο και κατά του προέδρου της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η αστυνομία ανακρίνει ακόμα και τηλεφωνικά όσους θεωρεί ότι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες του Σαββατοκύριακου. Οι διαδηλώσεις είναι γενικά ειρηνικές με τους πολίτες να κρατούν απλά μια λευκή κόλλα Α4.

«Το λευκό χαρτί αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε», αναφέρει μιλώντας στο Reuters 26χρονος διαδηλωτής.

Σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία προχώρησε σε έλεγχο των κινήσεων διαδηλωτών μέσα από τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έλεγξαν ακόμα και ποιες εφαρμογές είχαν κατεβάσει.

Στην πόλη Χάνκτσου, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία για να αποτρέψουν αντίστοιχη διαδήλωση – σύμφωνα με βίντεο που δόθηκαν στην δημοσιότητα, ενώ ακολούθησε η σύλληψη τουλάχιστον ενός ανθρώπου.

Εδώ και μέρες η χώρα είναι ανάστατη εξαιτίας των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας τρία χρόνια μετά την εκδήλωσή της. Η κινεζική αστυνομία ανέπτυξε ισχυρές δυνάμεις και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, για την αποτροπή νέων κινητοποιήσεων.

Για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια οι κινέζοι στρέφονται κατά του ηγέτη της χώρας Σι Τζινπίνγκ.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα μείωση του αριθμού των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από πέντε συναπτές ημέρες που έσπαγαν ρεκόρ το ένα πίσω από το άλλο, καταγράφοντας 38.645 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, με τις 3.624 περιπτώσεις να παρουσιάζουν συμπτώματα της COVID-19 και τα υπόλοιπα 35.021 ασυμπτωματικά, που το Πεκίνο μετράει χωριστά.

Χθες Δευτέρα ανακοινώθηκε ρεκόρ 40.347 κρουσμάτων, εκ των οποίων 3.822 παρουσίαζαν συμπτώματα.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισεκ. κατοίκους παρέμεινε αμετάβλητος, στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 315.248 μολύνσεων με συμπτώματα, σύμφωνα με τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).