ΔΙΕΘΝΗ

Το BBC θα ερευνά τις ψεύτικες ειδήσεις στα social media

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ειδήσεις-απάτες, το BBC συστήνει μια μόνιμη ομάδα Reality Check που θα ερευνά την αξιοπιστία των ειδήσεων που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο διευθυντής ειδήσεων του BBC, James Harding, ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός «θα συνδράμει ενεργά στη μάχη με τα ψέματα, τις διαστρεβλώσεις και τις υπερβολές».
«Το BBC δεν μπορεί να διορθώσει το ίντερνετ αλλά δε θα κάνει και στην άκρη» είπε ο Harding, συμπληρώνοντας ότι: «Θα ελέγχουμε τις πιο δημοφιλείς περιπτώσεις στο Facebook, το Instagram, και άλλα δίκτυα. Δουλεύουμε με το Facebook, συγκεκριμένα, για να δούμε πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Όπου εντοπίζουμε εσκεμμένα παραπλανητικές ιστορίες μεταμφιεσμένες ως ειδήσεις, θα δημοσιεύουμε ένα Reality Check που θα το υποδεικνύει.Θέλουμε το Reality Check να είναι περισσότερο μια δημόσια υπηρεσία, θέλουμε να γίνει πολύ δημοφιλές. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε στυλ και format -online, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο- που θα εξασφαλίζουν ότι τα γεγονότα είναι πιο ελκυστικά από τα ψέματα».
Σύμφωνα με τα λόγια του διευθυντή ειδήσεων, Harding: «Χρειαζόμαστε αργή δημοσιογραφία, ειδήσεις με βάθος -δεδομένα, έρευνες, αναλύσεις, τεχνογνωσία- ώστε να κατανοήσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε».