ΔΙΕΘΝΗ

Το «Μονακό-γκέιτ» και ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού! Τι οδήγησε στη σύλληψη του

Ο ιδιοκτήτης της Μονακό και του Σκορπιού βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από τη γενική εισαγγελία του Μονακό για «διαφθορά», «αθέμιτη άσκηση επιρροής, ενεργητική και παθητική» και συνέργεια στα εν λόγω αδικήματα.

 

Ο Ντμιτρι Ριμπολόβλεφ φέρεται να εκμεταλλεύθηκε ένα «σκιώδες» δίκτυο για να επηρεάσει και να πείσει αξιωματούχους του Μονακό να συλλάβουν τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ.

Αυτός φαίνεται πως είναι το πρόσωπο «κλειδί» της υπόθεσης που ήδη τα γαλλικά μέσα αποκαλούν Monaco Gate.

 

Το κουβάρι, όπως σημειώνει το newsit.gr, έχει αρχίσει να ξετυλίγεται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2017 όταν μετά τις αποκαλύψεις της Le Monde είχε παραιτηθεί (κατά το Bloomberg συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα) και εν συνεχεία τέθηκε υπό κράτηση ο Φιλίπ Ναρμινό, υπουργός Δικαιοσύνης του πριγκιπάτου.

 

Τότε, η Monde είχε αποκαλύψει, ότι η δικηγόρος του Ριμπολόφλεβ, Τετιάνα Μπερσέντα, αντάλλασσε μηνύματα με τον Ναρμινό και άλλους αξιωματούχους του Μονακό λίγες εβδομάδες πριν και μετά τη σύλληψη του Ιβ Μπουβιέ τον Φεβρουάριο του 2015, στο Μονακό. Ο Ελβετός έμπορος τέχνης πήγαινε να συναντήσει τον Ριμπολόβλεφ όταν τον συνέλαβαν.

Τα μηνύματα αποκαλύφθηκαν όταν οι αρχές του Μονακό ζήτησαν από τη δικηγόρο του Ριμπολόβλεφ να τους παραδώσει το κινητό της. Και αυτό της ζητήθηκε γιατί ο δικηγόρος της Τάνια Ράπο, Βουλγάρας που μένει στο Μονακό και είχε εμπλακεί στη διαμάχη Ριμπολόβλεφ – Μπουβιέ, είχε κατηγορήσει την Μπερσέντα πως είχε παράνομα καταγράψει συνομιλίες ανάμεσα στις δυο γυναίκες.

 

Ήταν το 2003 όταν ο Ριμπολόβλεφ έγινε πελάτης του Ιβ Μπουβιέ, ενός εμπόρου που προμήθευε δισεκατομμυριούχους με έργα τέχνης. Ο (κατά πολλούς εξπέρ στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) βοήθησε τον Ρώσο ολιγάχρη να αποκτήσει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης.

 

Ο Μπουβιέ είχε πουλήσει στον Ριμπολόβλεφ πίνακες του Πάμπλο Πικάσο, του Πολ Γκογκέν, του Γκούσταβ Κλιμτ και πολλών άλλων σπουδαίων ζωγράφων. Το 2013 όμως, ο Ριμπολόβλεφ, κατηγόρησε τον Ελβετό για «προδοσία». Υποστήριξε ότι αντί ο Ελβετός να παίρνει προμήθεια 2%, ο Μπουβιέ ενεργούσε ως μυστικός μεσάζων, αγόραζε τα έργα τέχνης φθηνά και τα πωλούσε στον Ριμπολόβλεφ με μεγάλη προσαύξηση.

 

Κατά τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, το κέρδος του Μπουβιέ ήταν από 500 εκατ. έως 1 δισ. δολάρια, τα οποία κατέθετε σε offshore λογαριασμούς. Τότε, άρχισε να προσεγγίζει αξιωματούχος του πριγκιπάτου και να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τους δεσμούς που είχε αναπτύξει μαζί τους.

 

Ο Ριμπολόβλεφ με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό – Φωτογραφία αρχείου EPA

Ένα από τα έργα αυτά είναι ο πίνακας Salvator Mundi του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο Μπουβιέ φέρεται να τον αγόρασε 80 εκατ. δολάρια και τον πούλησε στον Ριμπολόφλεφ 127 εκατ. δολάρια! Ο πίνακας έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης, όταν πριν από περίπου έναν χρόνο μεταπωλήθηκε έναντι 450 εκατ. δολαρίων.

 

Στο τηλέφωνο του Ναρμινό βρέθηκαν sms που δείχνουν ότι ο Ριμπολόβλεφτου είχε προσφέρει εισιτήρια για ποδοσφαιρικούς αγώνες, ταξίδι για σκι με ιδιωτικό ελικόπτερο και άλλα πλεονεκτήματα προκειμένου να μπορέσει να συλληφθεί ο Μπουβιέ.