ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Το πρώτο βήμα για την έξοδο των ΗΠΑ από την καραντίνα – Η αρχή γίνεται από την Καλιφόρνια

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να βγουν σιγά σιγά από την καραντίνα με την αρχή να γίνεται από την πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία είναι έτοιμη να άρει τα μέτρα για τον κορωνοϊό τις επόμενες ημέρες.

Οι αρχές της Καλιφόρνιας, της πρώτης Πολιτείας των ΗΠΑ που επέβαλε περιορισμό στην κίνηση των πολιτών λόγω κορωνοϊού, αποφάσισαν να αρχίσουν την επιστροφή στην «κανονικότητα» με την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων την Παρασκευή.

Ο κυβερνήτης, Γκάβιν Νιούσον, ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει να λειτουργήσουν ξανά ορισμένα καταστήματα.

«Εκατομμύρια Καλιφορνέζοι τήρησαν τους κανόνες περιορισμού και χάρη σ’ αυτούς, είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να περνάμε στο επόμενο στάδιο», είπε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, σημειώνοντας πως «αυτή είναι μια πολύ θετική ένδειξη» που πάντως έρχεται για «μόνο έναν λόγο: τα δεδομένα λένε ότι είναι εφικτό».

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές ανακοίνωναν πως ανέμεναν οι προϋποθέσεις για την πρώτη φάση της άρσης των μέτρων περιορισμού να συντρέχουν εντός «ημερών, όχι εβδομάδων», ένα μήνα μετά την κορύφωση των κρουσμάτων. Αν συνεχίζουν να υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, μικρά καταστήματα, όπως «τα βιβλιοπωλεία, τα δισκοπωλεία, τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα με αθλητικά είδη θα λάβουν την άδεια να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους», εξήγησε ο Νιούσομ.

Οι δραστηριότητες στη μεταποίηση και ο εφοδιασμός στον τομέα της διαμονής θα μπορέσουν επίσης να ξαναρχίσουν, αλλά γραφεία, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά σε αυτό το στάδιο στην πολιτεία. Ο κυβερνήτης Νιούσομ, υπό εντεινόμενη πίεση για να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού και να επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας της πολιτείας — η Καλιφόρνια έχει το πέμπτο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον πλανήτη — σημείωσε ότι ορισμένες αγροτικές περιοχές που πλήττονται λιγότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, ειδικά στον βορρά, ενδέχεται να ξαναρχίσουν τη δραστηριότητά τους ταχύτερα.

Το επόμενο στάδιο, όταν θα ανοίξουν ξανά οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, οι χώροι λατρείας κ.ά., δεν θα έρθει προτού συμπληρωθούν «μήνες», προειδοποίησε ο Νιούσομ. Ως την Δευτέρα στην Καλιφόρνια καταγράφονταν πάνω από 2.200 θάνατοι και 55.000 κρούσματα του κορωνοϊού.