ΔΙΕΘΝΗ

Τοξικοί καπνοί «πνίγουν» την Κροατία – Κίνδυνος για μεγάλη οικολογική καταστροφή

Μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε αποθήκη πλαστικών στην πόλη Όσιγιεκ της ανατολικής Κροατίας επεκτάθηκε σε ένα γειτονικό κτίριο, όπου φυλάσσονται χημικές ύλες, με αποτέλεσμα να εκλυθεί τοξικός καπνός ο οποίος ενδέχεται να συνιστά περιβαλλοντικό κίνδυνο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι τον μεταφέρουν προς τα νότια, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους κοντά στα περίχωρα του Όσιγιεκ, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα, αφού πυκνά νέφη μαύρου καπνού έχουν σκεπάσει την περιοχή.

Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να κατασβήσουν τη φωτιά που ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα στην αποθήκη της Drava.International και παραμένει εκτός ελέγχου.

Τα σχολεία έκλεισαν και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ο καπνός κινείται προς τη Βοσνία, στα νότια.

Ο Ίβαν Άνουσιτς, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Όσιγιεκ-Μπαράνια, κατηγόρησε τους ιδιοκτήτες της αποθήκης και την εταιρεία για αμέλεια και παραβίαση του νόμου.

«Τα παιδιά μας δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, ο καπνός αυτός είναι καρκινογόνος», είπε ο Άνουσιτς στο τηλεοπτικό κανάλι N1. «Προκαλείται οικολογική καταστροφή που θα πλήξει όλη την περιοχή και κάποιες γειτονικές (περιοχές) επίσης» πρόσθεσε.

Πρόκειται για η τέταρτη πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της εταιρείας Drava την τελευταία δεκαετία.

Ορισμένοι κάτοικοι, με έκδηλη ανησυχία, συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

«Δεν είναι εύκολο να το παρακολουθούμε, ζούμε εδώ, στα 100-200 μέτρα από το εργοστάσιο», είπε ένας άνδρας, ο Ζέλικο, στο πρακτορείο Reuters. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια οικολογική βόμβα στην είσοδο της πόλης», πρόσθεσε ο κάτοικος, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του.