ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον μια νεκρή και αρκετοί παγιδευμένοι από κατάρρευση κτιρίου στην Αβάνα

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, μια πυροσβέστρια, και δύο άλλοι, εκ των οποίων ένας πυροσβέστης, φέρονται ως αγνοούμενοι, πιθανόν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια, μετά τη μερική κατάρρευση κτιρίου στην Αβάνα, στο οποίο κατοικούσαν 55 άνθρωποι, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες διάσωσης και κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας.

Μια γυναίκα, μέλος της δύναμης της πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο μετά μια πρώτη κατάρρευση, έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης σε μια δεύτερη κατάρρευση, δήλωσε ένας πυροσβέστης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ένας άλλος πυροσβέστης όπως και ένας κάτοικος του κτιρίου, ηλικίας 76 ετών, εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή που διευκρίνισε ότι παρέμεινε μόνο η πρόσοψη του κτιρίου από την κατάρρευση ενώ πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα Granma, που διευκρινίζει ότι υπηρεσίες διάσωσης έσπευσαν στο σημείο, στην τουριστική περιοχή της Παλιάς Αβάνας, το βράδυ της Τρίτης (06.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη).

Πέντε φορτηγά και ένας γερανός εστάλησαν επί τόπου. Συνολικά 13 οικογένειες, δηλαδή 55 άνθρωποι ζούσαν στο κτίριο, που ήταν παλιάς κατασκευής, σύμφωνα με την Αρνελίς ντε λα Καντελαρία Χερνάντες, υπάλληλο της Διεύθυνσης Στέγασης της Παλιάς Αβάνας.

Λόγω της έλλειψης συντήρησης, κτίρια καταρρέουν συχνά σε ορισμένες παλιές συνοικίες της κουβανικής πρωτεύουσας. Οι καταρρεύσεις αυτές σημειώνονται πολύ συχνότερα την εποχή των βροχών και των τυφώνων, από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο.

Η Αβάνα επλήγη από ισχυρές βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, το 37% των 3,9 εκατομμυρίων κατοικιών στην Κούβα ήταν στα τέλη του 2020 σε κακή ή πολύ κακή κατάσταση.

Εκείνη τη χρονιά, η πτώση ενός μπαλκονιού στην παλιά πόλη είχε προκαλέσει τον θάνατο τριών μικρών κοριτσιών, σκορπίζοντας θλίψη και πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις στη χώρα.