ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Στη φυλακή Αμερικανός διπλωμάτης

Ένας Αμερικανός διπλωμάτης συνελήφθη στην Τουρκία με την υποψία ότι πούλησε πλαστό διαβατήριο σε έναν πολίτη από τη Συρία έναντι 10.000 δολαρίων. Σύμφωνα με το Anadolu, στις 11 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Σύρος υπήκοος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το διαβατήριο άλλου ατόμου για να ταξιδέψει στη Γερμανία.

Το επίμαχο διαβατήριο ανήκε στον προφυλακισμένο διπλωμάτη, ο οποίος εργάζεται στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Πλάνα από κάμερες ασφαλείας έδειξαν ότι οι δύο ύποπτοι συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο και αφού άλλαξαν τα ρούχα τους, ο Αμερικανός διπλωμάτης έδωσε στον Σύριο το εν λόγω διαβατήριο.

Σε σωματική έρευνα στον διπλωμάτη των ΗΠΑ βρέθηκαν 10.000 δολάρια σε έναν φάκελο και ένα διαβατήριο στο όνομά του. Ο Σύρος αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία εγγράφων, αλλά αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης, ενώ ο Αμερικανός διπλωμάτης προφυλακίστηκε.
Οι ξένοι διπλωμάτες συνήθως έχουν ασυλία από διώξεις όμως μπορούν να συλληφθούν για παράνομες δραστηριότητες σε χώρες όπου δεν είναι διαπιστευμένοι όπως συμβαίνει με τον συγκεκριμένο διπλωμάτη, καθώς ήταν διαπιστευμένος στη Βηρυτό και όχι στην Άγκυρα, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα.