ΔΙΕΘΝΗ

Τούρκοι παρεμπόδισαν αμερικανικά C-130 να εισέλθουν στην Κωνσταντινούπολη

Καψώνια σε δυο αμερικανικά C-130 που μετέφεραν πεζοναύτες στη Βαγδατη έκαναν πριν λίγη ώρα στο Αιγαίο οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, επι μια και πλέον ώρα οι αρμοδιες τουρκικές υπηρεσίες αρνούνταν να τους δώσουν άδεια εισόδου στο FIR Κωνσταντινούπολης, καθηλώνοντας τα δυο αμερικανικά αεροσκαφοι εντός του FIR Αθηνών στην περιοχή της Ρόδου. Για διάστημα μεγαλύτερο της ώρας τα C-130 έκαναν κύκλους πάνω από το ελληνικό νησί, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις σε διπλωματικό επίπεδο και εντέλει να τους δωθεί άδεια διέλευσης του τουρκικού εναέριου χώρου με κατεύθυνση την ιρακινή πρωτεύουσα.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη μετέφεραν άνδρες των ειδικών δυνάμεων προς ενίσχυση της ομάδας φρούρησης της αμερικανικής πρεσβείας στην Βαγδάτη. Η αποστολή της εν λόγο δύναμης γίνεται στον απόηχο της πρόσφατης κατάληψης της εκεί πρεσβείας των ΗΠΑ από διαδηλωτές και των γεγονότων που ακολούθησαν.

Το περιστατικο αξιολογείται ως δείγμα δυσαρέσκειας της τουρκικής πλευράς σε σχέση με αυτά που διαμηνύθηκαν κατα τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ρεντζεπ Ταγιπ Ερντογαν.