ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία στη Βενεζουέλα! Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από κατολισθήσεις! (ΒΙΝΤΕΟ)

Καταρρακτώδεις βροχές τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν υπερχείλιση ποταμών και παραποτάμων και κατολισθήσεις στη Λας Τεχερίας (50.000 κάτοικοι), που βρίσκεται σε πλαγιά ορεινού όγκου, στη Βενεζουέλα. Οι κατολισθήσεις που αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άνθρωποι, ενώ 56 αγνοούνται αγνοούνται.

«Δυστυχώς, έχουμε 36 ανθρώπους νεκρούς μέχρι στιγμής και 56 αγνοούμενους», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρεμίχιο Σεμπάγιος χθες μέσω Twitter. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 52 αγνοούμενους.

«Έχουμε αναπτύξει πάνω από 3.000» μέλη σωστικών συνεργείων, πρόσθεσε ο υπουργός. Προηγούμενες ανακοινώσεις έκαναν λόγο για 1.200.

«Συνεχίζουμε να ψάχνουμε», είπε απλά μέλος σωστικού συνεργείου. Πυροσβέστες με αλυσοπρίονα άνοιγαν δρόμο καθώς ξεριζωμένα δέντρα, σπασμένα κλαδιά, συντρίμμια κατακλύζουν τομείς της πόλης.

https://twitter.com/i/status/1579555173038690305

Εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν.

Κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά στις έρευνες, χρησιμοποιώντας σκαπάνες, φτυάρια κι ό,τι άλλο μπορούν να βρουν, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, που κήρυξε προχθές Κυριακή τριήμερο εθνικό πένθος, πήγε χθες στον τόπο της καταστροφής.

Είπε πως θα πάρει μαζί «την οδύνη, τις κραυγές, την απόγνωση, τα δάκρυα των ανθρώπων», αλλά υποσχέθηκε στους κατοίκους πως «η Τεχερίας θα ξανασηκωθεί όπως ο φοίνικας, η Τεχερίας θα ξαναγεννηθεί», δεσμευόμενος πως θα ανοικοδομηθούν «ένα-ένα» τα σπίτια και τα καταστήματα που καταστράφηκαν.

Πολλά καταφύγια για τις πληγείσες οικογένειες άνοιξαν στη Μαρακάι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αράγουα, όπου υπάγεται η Λας Τεχερίας.

https://twitter.com/i/status/1579555173038690305

Στο Καράκας και αλλού, ανακοινώθηκαν σημεία συγκέντρωσης ειδών για τους πληγέντες. «Έφερα πόσιμο νερό, γάλα σε σκόνη, γλυκίσματα για τα παιδιά και μερικά ρούχα για αγόρια», είπε η Κάρλα Κουέρβο, 39 χρονών, μητέρα, αφήνοντας το πακέτο της στο σημείο συλλογής Ángeles de la Autopista («Άγγελοι του αυτοκινητόδρομου») στο Καράκας. «Ελπίζω πως θα γίνουν κι άλλες δωρεές. Διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα, τίποτα πια».

Πέρα από την καταστροφή στη Λας Τεχερίας, πλημμύρες και κατολισθήσεις αναφέρθηκαν επίσης σε αρκετές άλλες τοποθεσίες το σαββατοκύριακο, ειδικά στην πολιτεία Σούλια, καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, και στην Τσορονί, στις ακτές της χώρας στην Καραϊβική Θάλασσα.