ΔΙΕΘΝΗ

Βαλς: Μια νίκη της Λεπέν είναι πιθανή

Μπροστά στο ενδεχόμενο να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται η Γαλλία. Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς εκτίμησε σήμερα από το Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε εκδήλωση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ότι είναι «πιθανό» η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2017.

 

 

 

«Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποψήφια Μαρίν Λεπέν θα είναι στον δεύτερο γύρο (…) αυτό σημαίνει πως το ισοζύγιο στη γαλλική πολιτική ζωή θα μεταβληθεί πλήρως», υπογράμμισε ο Βαλς προειδοποιώντας για «τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά», καθώς η προσοχή εστιάζεται στις προκριματικές εκλογές στην αριστερά και στη δεξιά.

Η Μαρίν Λεπέν έρχεται στη δεύτερη θέση των πιθανών νικητών, μετά τον συντηρητικό Αλέν Ζιπέ, για τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο χρόνο, ανακοίνωσε το βρετανικό γραφείο στοιχημάτων William Hill.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την υποψηφιότητά του για την προεδρία, μία κίνηση η οποία ενδεχομένως να στερήσει ψήφους από τους κυριότερους «συστημικούς» υποψήφιους σε μία σώμα με σώμα μονομαχία για την προεδρία, στην οποία Λεπέν διαθέτει ισχυρό ρεύμα.

Το William Hill δίνει πιθανότητες 6/4 (και ίδιες πιθανότητες στον Ζιπέ) – ή αλλιώς 40% – στο ενδεχόμενο η Μαρίν Λεπέν να είναι η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας.

Τα τελευταία χρόνια, οι bookmakers έχουν πέσει έξω πολλές φορές στις προβλέψεις τους για μεγάλα πολιτικά γεγονότα, περιλαμβανομένων των εκλογών στις ΗΠΑ, του δημοψηφίσματος για το Brexit, των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και των εκλογών το 2015 στη Βρετανία.

«Έχοντας κατατροπωθεί από τζογαδόρους της πολιτικής που πόνταραν 200/1 για τον Τζέρεμι Κόρμπιν ως ηγέτη των Εργατικών, 150/1 για τον Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρο των ΗΠΑ και 6/1 τόσο για την επικράτηση του Brexit όσο και για τη νίκη των συντηρητικών, αυτή τη φορά δεν το ρισκάρουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του William Hill Γκρέιαμ Σαρπ.

Το Hills δίνει πιθανότητες 5/1 (17%) για τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, 8/1 (11%) για τον Νικολά Σαρκοζί, 16/1 (6%) για τον Μακρόν και 28/1 (3%) για τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ενώ για τον νυν πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ 33/1 (3%).