ΔΙΕΘΝΗ

Βαλτική: Σουηδικά μαχητικά «σηκώθηκαν» για να αναχαιτίσουν ρωσικά αεροσκάφη

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε για λίγο τον εναέριο χώρο της Σουηδίας ανατολικά του νησιού Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την Παρασκευή (14/6) και σουηδικά μαχητικά απογειώθηκαν για να το αναχαιτίσουν, δήλωσαν το Σάββατο (15/6) οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις ανάφεραν σε μία ανακοίνωση πως απευθύνθηκε προειδοποίηση στο ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ένα SU-24, όμως αυτό δεν ανταποκρίθηκε αφού δύο σουηδικά Gripen απογειώθηκαν.

Ο στρατός της Σουηδίας δήλωσε πως η παραβίαση του εναέριου χώρου ήταν σύντομη.

«Οι ρωσικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές και δείχνουν έλλειψη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητάς μας», δήλωσε ο επικεφαλής της σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιόνας Βίκμαν. «Ακολουθήσαμε ολόκληρη την αλυσίδα των γεγονότων και ήμασταν σε θέση να παρέμβουμε», πρόσθεσε.

Παραβίαση του εναερίου χώρου και της Φινλανδίας

Τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της στις 10 Ιουνίου, τρία περισσότερα αεροπλάνα απ΄ό,τι εκτιμάτο αρχικά, υποστήριξε την Παρασκευή (14/6) η Φινλανδία.

Τη Δευτέρα (10/6), το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι υποψιάζεται πως ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο παραβίασε τον εναέριο χώρο πάνω από τον Κόλπο της Φινλανδίας για περίπου δύο λεπτά.

«Καθώς η έρευνα προχωρά, έχει γίνει φανερό πως επιπλέον του ενός ρωσικού αεροσκάφους που αναφέρθηκε νωρίτερα, υπάρχει επίσης λόγος να υποψιαζόμαστε άλλα τρία αεροπλάνα για χωρική παραβίαση», ανέφερε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων.

Τα τέσσερα αεροπλάνα πιστεύεται πως ήταν δύο βομβαρδιστικά και δύο μαχητικά που έφθασαν μέχρι περίπου 2,5 χλμ. μέσα στον φινλανδικό εναέριο χώρο κοντά στην πόλη Λοβιίσα.