ΔΙΕΘΝΗ

«Βόμβα» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Φόβος για διασκορπισμό τζιχαντιστών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο διαφυγής των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εξαιτίας της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, την οποία όμως δεν καταδίκασε.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη σύντομη δήλωσή τους έπειτα από τη δεύτερη συνεδρίαση από την έναρξη της επιχείρησης της Τουρκίας, εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον κίνδυνο επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία. Ομως, στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας ούτε καταδίκασε την τουρκική εισβολή, ούτε ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση.

ΗΠΑ και Ευρώπη καλούν την Τουρκία να σταματήσει

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία «να σταματήσει να υπονομεύει την καμπάνια για την καταπολέμηση του ISIS, να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο πολίτες, να απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και να σταματήσουν την επίθεση και να κηρύξουν άμεσα κατάπαυση του πυρός».

Τα ευρωπαϊκά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επισήμαναν, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι η Τουρκία ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις των συμμάχων της για τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης. «Δεν πιστεύουμε ότι η μονομερής στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της για την ασφάλεια. Η συνεχιζόμενη στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρουν περισσότεροι πολίτες, να εκτοπίζονται και να εμποδίζεται η πρόσβασή τους σε ανθρωπιστική βοήθεια», επισήμαναν ακόμη οι Ευρωπαίοι.