ΔΙΕΘΝΗ

Βρέθηκε πτώμα αρχαιολόγου που είχε αποκεφαλίσει ο ISIS

Εξι χρόνια μετά τον φρικτό δημόσιο αποκεφαλισμό του σπουδαίου σύρου αρχαιολόγου Καλίντ Αλ Aσαάντ, από τον ISIS, βρέθηκε το πτώμα του κοντά στην αγαπημένη του αρχαία πόλη της Παλμύρας. Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Συρίας, προσθέτοντας ότι είναι ένα από τα τρία πτώματα που βρέθηκαν στο σημείο. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA ανέφερε ότι οι σοροί των τριών ανθρώπων βρέθηκαν στην ύπαιθρο περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Παλμύρας. Τεστ DNA θα φανερώσουν την ταυτότητά τους.

Οι τζιχαντιστές είχαν αποκεφαλίσει τον αρχαιολόγο όταν αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία όπου ήταν κρυμμένα πολύτιμα αντικείμενα από τις ανασκαφές σε έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μέσης Ανατολής. Ο Ασαάντ είχε αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη της Παλμύρας που βρίσκεται σε μια όαση στη συριακή έρημο, βορειοανατολικά της Δαμασκού. Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος τέλεσε διευθυντής αρχαιοτήτων στην Παλμύρα για 50 χρόνια και είχε συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία 13 χρόνια.

Ενας φίλος του και αξιωματούχος αρχαιοτήτων, ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, δήλωσε ότι ο 82χρονος αρχαιολόγος αρνήθηκε να φύγει από την Παλμύρα όταν εισέβαλαν οι τζιχαντιστές. «Γεννήθηκα στην Παλμύρα και θα μείνω στην Παλμύρα και δεν θα φύγω έστω κι αν μου κοστίσει το αίμα μου», είχε πει.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Ασαάντ σε πλατεία στην Ταντμόρ, μπροστά σε δεκάδες ανθρώπους και κρέμασαν το πτώμα του σε έναν στύλο με επιγραφή που έλεγε ότι ήταν «διευθυντής ειδωλολατρείας» της Παλμύρας. Τις επόμενες εβδομάδες, οι ισλαμιστές του ISIS κατέστρεψαν τμήματα της Παλμύρας. Αν και έχασαν τον έλεγχό της, τον ανέκτησαν το 2016 και συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο. Κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν την περιοχή από τον Μάρτιο του 2017, αλλά οι δυνατότητες για εργασίες αποκατάστασης είναι περιορισμένες λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Οι τζιχαντιστές πιθανώς πούλησαν αρκετές αρχαιότητες, οι οποίες εκτιμάται ότι τους απέφεραν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Πηγή: Protagon.gr