ΔΙΕΘΝΗ

Βρήκαν κοντινό συγγενή της «Εύας». Πρόκειται για ένα άνδρα που ζούσε πριν από περίπου δύο χιλιάδες έτη!

eva

Γενετικές αναλύσεις κυρίως εκείνες μιτοχονδριακού DNA έχουν δείξει ότι οι σημερινοί ανθρώπινοι πληθυσμοί έχουν ένα κοινό πρόγονο, μια γυναίκα που ονομάστηκε «Εύα» και ζούσε σε κάποια περιοχή της νοτίου Αφρικής πριν από 100-200 χιλιάδες έτη.

Τώρα οι επιστήμονες εντόπισαν τον  σκελετός ενός ανθρώπου που ζούσε πριν από περίπου δύο χιλιάδες έτη ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο κοντινότερος γνωστός σε εμάς συγγενής της Εύας. Η ανακάλυψη προσφέρει νέα σημαντικά δεδομένα στην προσπάθεια των επιστημόνων να καταγράψουν την εξελικτική διαδρομή του ανθρώπου.

Οι γενετικές μελέτες

Το μιτοχονδριακό DNA τα παιδιά το κληρονομούν μόνο από τη μητέρα τους περισσότερο ή λιγότερο άθικτο. Τα τελευταία χρόνια το μιτοχονδριακό DNA βοηθά σημαντικά στη μελέτη της εξελικτικής ιστορίας διαφορετικών πληθυσμών. Η Εύα δεν ήταν βέβαια ο πρώτος άνθρωπος αλλά το μιτοχονδριακό DNA όλων των σημερινών ανθρώπινων πληθυσμών καταλήγει σε αυτή τη γυναίκα.

Αν προτιμάτε το δικό της DNA καθώς και εκείνο των απογόνων της υπάρχει σε όλη την γονιδιακή ποικιλομορφία που βρίσκουμε σήμερα στο ανθρώπινο είδος. O συγγενής της «μητέρας» ζούσε στην νότιο Αφρική και πέθανε το 315 π.Χ.

Ο άνθρωπος αυτός είχε ύψος περίπου 1.50 μ., ήταν ψαράς και πέθανε σε ηλικία 50 ετών. Μελετώντας το μιτοχονδριακό DNA αυτού του άνδρα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι αρχαιότερο από αυτό των σημερινών ανθρώπων και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων-απογόνων της Εύας την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαμε μέχρι σήμερα και η οποία βρίσκεται πιο ψηλά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα-απόγονο της Εύας στο γενεαλογικό της δέντρο. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Genome Biology and Evolution».

Πηγή : Vima.gr