ΔΙΕΘΝΗ

Βρυχάται ο Τσάρος-Μισή…συγγνώμη από τον Σουλτάνο!

Απτόητο και σε υψηλούς τόνους συνεχίζει το Κρεμλίνο την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, κάνοντας σαφές πως ο Πούτιν δεν θα αφήσει να περάσει η κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι από τουρκικά πυρά την περασμένη Τρίτη, χωρίς μια ταπεινωτική κίνηση από τον Ερντογάν!

Συνεχίζοντας την υψηλών τόνων ρητορική κατά του Ερντογάν με επίκεντρο τις σχέσεις που έχει η Τουρκία με το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε δια του εκπροσώπου του ότι στο λαθρεμπόριο καυσίμων με το Ισλαμικό κράτος – που αποτελεί βασική χρηματοδοτική πηγή για τους τζιχαντιστές – εμπλέκονται τόσο ο γιος όσο και ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν.

Ενώ εξακολουθεί να επιμένει ότι η επίθεση κατά του Σουκχόι ήταν προσχεδιασμένη εξού και η κινηματογράφηση της κατάρριψής του. Ρώσοι αξιωματούχοι προσθέτουν ότι το ρωσικό μαχητικό εβλήθη ενώ βρισκόταν μέσα στο συριακό εναέριο χώρο και γι' αυτό κατέπεσε 4χλμ. μέσα στο συριακό έδαφος.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν αρνείται ακόμα να υποταχθεί στην απαίτηση Πούτιν να ζητήσει συγγνώμη,  προχωρώντας σε… μισή συγγνώμη σε ομιλία του το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Το περιστατικό μας αναστατώνει βαθύτατα. Ελπίζω αυτό να είχε συμβεί και να μην ξανασυμβεί. Θα συζητήσουμε το θέμα αυτό και θα βρούμε μια λύση. Την Δευτέρα στο Παρίσι στα πλαίσια της διάσκεψης για το κλίμα, θα μπορούσε να υπάρξει μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με την Ρωσία» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η διαμάχη δεν θα χαροποιήσει κανέναν. Όσο σημαντική είναι η Ρωσία για την Τουρκία άλλο τόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ρωσία» συμπλήρωσε.

Η Μόσχα ετοιμάζει πακέτο αντιποίνων, ενώ ο Πούτιν αρνείται να συναντήσει τον Ερντογάν εάν δεν ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη -κάτι που ο τούρκος πρόεδρος είχε απορρίψει την Παρασκευή, καλώντας τη Ρωσία «να μην παίζει με τη φωτιά».