ΔΙΕΘΝΗ

Ξανά υποψήφια για την καγκελαρία η Μέρκελ

Η 62χρονη Μέρκελ, η οποία εκλέγεται από το 2005, έχει αποφύγει επανειλημμένα να σχολιάσει εάν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2017, υποστηρίζοντας ότι θα αποκαλύψει τις προθέσεις της εν ευθέτω χρόνω. Τον Σεπτέμβριο είχε αναφέρει ότι δεν το έχει αποκλείσει.

 

 

 

Ένας υψηλόβαθμος συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου δήλωσε ωστόσο ότι δεν βλέπει μια άλλη ρεαλιστική εναλλακτική για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) – ένας ρόλος που πιθανόν θα αναλάβει το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιο για την καγκελαρία.

«Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει κανείς άλλος που να προετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα για αυτήν την θέση» επισήμανε ο Πέτερ Τάουμπερ, γενικός γραμματέας του CDU, όταν ρωτήθηκε εάν αναμένει να θέσουν υποψηφιότητα και άλλα στελέχη, εκτός της Μέρκελ, για την θέση του επικεφαλής του κόμματος στο συνέδριο που αναμένεται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Tagesspiegel χθες Κυριακή, ο Τάουμπερ υπογράμμισε την θέση που υποστηρίζει και η ίδια η Άγγελα Μέρκελ, ότι δηλαδή το ίδιο πρόσωπο πρέπει να αναλάβει τους ρόλους του προέδρου του κόμματος και του καγκελαρίου.

Επιπλέον, η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στέλεχος του CDU για το οποίο συχνά έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι είναι μια πιθανή διάδοχος της Μέρκελ, είπε σε μια συγκέντρωση υψηλόβαθμων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων σήμερα ότι ελπίζει πως θα συνεχίσει να υπηρετεί την χώρα της από τη συγκεκριμένη θέση και μετά τις εκλογές.

Εξάλλου ένα ακόμη στέλεχος του CDU, η Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζάαρλαντ, σημείωσε σχετικά με την ψηφοφορία του επικεφαλής του κόμματος:

«Θα υπάρξει μια γυναίκα υποψήφιος».

Κατόπιν πρόσθεσε πως το κόμμα θα εκλέξει αυτήν την υποψήφιο με μεγάλη πλειοψηφία.

Αν και η Άγγελα Μέρκελ θεωρείται μία από τις πλέον επιτυχημένες καγκελαρίους στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας η δημοτικότητά της έχει καταγράψει πτώση μετά την απόφασή της πέρυσι να υποδεχθεί η χώρα της εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Ωστόσο μια δημοσκόπηση του Infratest dimap που δημοσιεύτηκε την 6η Οκτωβρίου έδειξε ότι το 54% των Γερμανών ήταν ικανοποιημένο με το έργο της, ένας αριθμός υψηλότερος κατά 9% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.