ΔΙΕΘΝΗ

Xειροπέδες την ώρα του υπουργικού συμβουλίου σε δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι έκαναν αγορές για λογαριασμό του δημοσίου «σε πολύ υψηλότερες τιμές» σε σχέση με τις κανονικές από διάφορες εταιρείες, μεταξύ αυτών και η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ εξήγησε ότι οι δύο αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι δωροδοκία.

«Την ώρα που η χώρα είναι σε πόλεμο και όταν μετράμε κάθε σεντ, κλέβουν από τον λαό και το κράτος. Αυτό θα συμβαίνει σε οποιονδήποτε παραβιάζει τον νόμο και χλευάζει το ουκρανικό κράτος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο Αβάκοφ δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι αποφάσισε να ζητήσει να γίνουν οι συλλήψεις στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου «ως προληπτικό εμβολιασμό κατά όλων αυτών των διεφθαρμένων ανθρώπων, που δυστυχώς είναι πολλοί μεταξύ ημών που βρισκόμαστε στην εξουσία».

Η κυβέρνηση του Γιατσενιούκ δυσκολεύεται να αποδείξει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις και να εξαλείψει τη βαθιά ριζωμένη στο κράτος διαφθορά, ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τη Δύση σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία της να ανακάμψει.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την imerisa.gr, ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει ευρείες έρευνες εναντίον υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, ενώ έχουν ληφθεί και μέτρα εναντίον αξιωματούχων στα τελωνεία, την κρατική υπηρεσία εσόδων, την οικονομική αστυνομία, τους σιδηροδρόμους και σε άλλες κρατικές εταιρείες.