ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η ανάκριση Ασάνζ για το βιασμό που κατηγορείται ότι διέπραξε το 2010

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ βρέθηκε αντιμέτωπος με ομάδα σουηδών εισαγγελέων στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει βρει καταφύγιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος για βιασμό που φέρεται να διέπραξε το 2010.

Η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει μερικές ημέρες. Η γενική εισαγγελέας της Σουηδίας Ίνγκριντ Ίσγκρεν έφθασε το πρωί στην πρεσβεία για να υποβάλει ερωτήσεις στον Ασάνζ μέσω εισαγγελέα του Ισημερινού σχετικά με τις κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται, δήλωσε φωτογράφος του Reuters που βρέθηκε επί τόπου.

Η Ίσγκρεν και ένας ανακριτής της αστυνομίας θα θέσουν τις ερωτήσεις στον 45χρονο Αυστραλό μέσω του εισαγγελέα από τον Ισημερινό, ο οποίος στη συνέχεια θα καταθέσει την έκθεσή του στις σουηδικές αρχές, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ασάνζ θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει την δική του εκδοχή για την υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο Σάμιουελσον δήλωσε ότι ο πελάτης του «ήθελε πάντα να δώσει την δική του εκδοχή των πραγμάτων απευθείας στους ανακριτές».

«Ζητούμε αυτή την κατάθεση από το 2010. Θέλει μία ευκαιρία να αποκαταστήσει την τιμή του (…) και ελπίζει να σταματήσει η προκαταρκτική έρευνα μετά την ανάκρισή του. Μετά την έκθεση, η σουηδή εισαγγελέας θα αποφασίσει για τη συνέχιση της έρευνας» ανέφερε.

Τον Σεπτέμβριο, σουηδικό εφετείο αποφάσισε να διατηρήσει το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Ασάνζ.

Το εφετείο έκρινε πως το παρατεταμένο αδιέξοδο και η αδράνεια που επέδειξαν προηγουμένως σουηδοί ερευνητές στη διεξαγωγή της έρευνας αποτελούν επιχειρήματα για την ακύρωση του εντάλματος, όμως παραμένει το επιχείρημα του ισχυρού ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης υπέρ της διατήρησής του.

Ο Ασάνζ ζήτησε να αρθεί το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ύστερα από την ανακοίνωση επιτροπής του ΟΗΕ, τον Φεβρουάριο, να αφεθεί ελεύθερος και να αποζημιωθεί καθώς η παραμονή του στην πρεσβεία του Ισημερινού ισοδυναμεί με αυθαίρετη κράτηση.

Ακόμη όμως κι αν η Σουηδία βάλει στο συρτάρι την υπόθεση, ο Ασάνζ κινδυνεύει να συλληφθεί για παραβίαση των όρων εγγύησης στη Βρετανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισημερινός έκανε κάνει δεκτό σουηδικό αίτημα για δικαστική συνδρομή.

Ο Ασάνζ προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ δημοσιεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα. Βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία τον Αύγουστο 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται για βιασμό.

Ο ίδιος αρνήθηκε να μεταβεί στη Σουηδία για να ανακριθεί λέγοντας ότι φοβάται την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα για τη δημοσίευση των εγγράφων από τον WikiLeaks.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσίευσε χιλιάδες emails που είχαν υποκλαπεί από συνεργάτες της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας Τζον Ποντέστα να κατηγορήσει τον Ασάνζ ότι παίζει το παιχνίδι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και εξελέγη πρόεδρος.

Τη Δευτέρα περίπου 18.000 άτομα συγκέντρωσαν υπογραφές κάνοντας έκκληση στον Τραμπ να αποδώσει προεδρική χάρη στον Ασάνζ απαλλάσσοντάς τον από την ποινική δίωξη στις ΗΠΑ, ενώ μία ανάλογη κίνηση είχε γίνει προς τον πρόεδρο Ομπάμα χωρίς επιτυχία.