ΔΙΕΘΝΗ

Ξύλο για τα «κίτρινα γιλέκα» και στις Βρυξέλλες

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» επεκτάθηκε και στο Βέλγιο. Σήμερα, στην πρωτεύουσα της χώρας, διαδηλωτές εμπνεόμενοι από το γαλλικό κίνημα εναντίον της φορολόγησης, διατάραξαν την κυκλοφορία και πέταξαν πέτρες στο κτίριο που στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο. Τοπικά Μέσα εκτιμούν πως ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιξε τα 300 – 400 άτομα.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού. Οι διαδηλωτές μπλόκαραn την Rue de la Loi, όπου εδρεύουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Δύο βαν της αστυνομίας πυρπολήθηκαν. Τα «κίτρινα γιλέκα» πυροδότησαν κροτίδες και έξω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το euronews περιγράφει τη διαδήλωση ως αυθόρμητη και οργανωμένη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαραίτητη άδεια. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας Γάλλος δημοσιογράφος.

Σημειώνεται πως το κίνημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 17 Νοεμβρίου στη Γαλλία και δεν δείχνει σημάδια ύφεσης. Οι διαδηλωτές αρχικά εναντιώθηκαν στην αύξηση του φόρου για τα καύσιμα. Σταδιακά όμως υιοθέτησαν μια στάση συνολικότερης αμφισβήτησης των πολιτικών του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Στο νότιο Βέλγιο, τα «κίτρινα γιλέκα» συσπειρώθηκαν αρχικά γύρω από τα βενζινάδικα κατά την πρώτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων. Όπως και στη Γαλλία, οι διαδηλωτές ζήτησαν χαμηλότερη φορολογία και μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη, αλλά και την παραίτηση του πρωθυπουργού του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ.