ΔΙΕΘΝΗ

Υπό το βλέμμα του Κιμ η εκτόξευση πυραύλων κρουζ από βορειοκορεατικό υποβρύχιο

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την εκτόξευση δύο πυραύλων κρουζ από υποβρύχιο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων τη Βόρειας Κορέας, KCNA.

Η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει τις δοκιμές στρατιωτικού εξοπλισμού τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων ενός «υποβρύχιου πυρηνικού οπλικού συστήματος» και ενός υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου στερεού καυσίμου. «Οι πύραυλοι κρουζ πέταξαν πάνω από την Ανατολική Θάλασσα για να φτάσουν στον νησιωτικό στόχο τους», μετέδωσε το KCNA.

Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι επρόκειτο για πυραύλους Pulhwasal-3-31.

Ο Pulhwasal-3-31 είναι ένας στρατηγικός πύραυλος κρουζ νέας γενιάς, τον οποίο η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι δοκίμασε πρώτη φορά την Τετάρτη, με πολλές εκτοξεύσεις προς την Κίτρινη Θάλασσα.

Οι δοκιμές πυραύλων κρουζ δεν απαγορεύονται βάσει των κυρώσεων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ, αντίθετα με αυτές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Οι ακριβείς ικανότητες εκτόξευσης της Βόρειας Κορέας από τη θάλασσα δεν είναι ξεκάθαρες. Οι προηγούμενες δοκιμές είχαν πραγματοποιηθεί από μια πλατφόρμα βυθισμένη στο νερό και όχι από υποβρύχιο.