ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Υποχρεωτική η μάσκα παντού στο Παρίσι

Η μάσκα θα είναι πλέον υποχρεωτική παντού στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, προειδοποιώντας ότι ο κορωνοϊός κερδίζει έδαφος. Πλέον, 21 περιοχές της Γαλλίας θεωρείται ότι είναι στο «κόκκινο», σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση του ιού, ανάμεσά τους και το Παρίσι. Έως σήμερα, «στο κόκκινο» θεωρούνταν δύο περιοχές της χώρας.

«Η επιδημία κερδίζει έδαφος και τώρα είναι η ώρα που πρέπει να παρέμβουμε. Αν δεν δράσουμε γρήγορα, η εξάπλωση του ιού μπορεί να γίνει εκθετική», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Ήδη, η χρήση της μάσκας απαιτούνταν σε αρκετές περιοχές και δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Όμως, ο Καστέξ ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της αστυνομίας και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, θα επεκτείνουν το μέτρο σε όλη την πόλη. Αυτή την εβδομάδα έγινε υποχρεωτική η χρήση παντού και στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.

Αν και η μετάδοση του ιού παρατηρείται κυρίως ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται σταδιακά, φτάνοντας τις 800 την εβδομάδα. Ο δείκτης R είναι τώρα στο 1,4 και ο ιός εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, υπογράμμισε ο Καστέξ. «Στόχος είναι να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε ένα lockdown, ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο», είπε, αλλά συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Υγείας καταρτίζει πλάνα τόσο για τοπική όσο και για εθνική καραντίνα.