ΔΙΕΘΝΗ

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για Ανατολική Μεσόγειο: Είμαι Κύπριος

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε τη δήλωσή του: «Είμαι Κύπριος». Που είχε αναφέρει στη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου. Εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του στη Λευκωσία σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας.

«Οι στρατιωτικές ενέργειες δεν έχουν καλά αποτελέσματα, αυτό πρέπει να το επισημάνουμε στους Τούρκους φίλους μας», σημείωσε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Ε.Ε. να πληρώσει για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης, εννοώντας ότι η Τουρκία δε θα πρέπει δημιουργήσει τετελεσμένα και μετά να ζητάει βοήθεια από την ΕΕ για την διαχείριση των προσφύγων που θα δημιουργήσει με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περιέγραψε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ως τις πλέον «περίπλοκες» και πλέον «σημαντικές». Υπεραμύνθηκε της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό αλλά από την άλλη, υπάρχουν θέματα «που δεν είναι πολύ κολακευτικά για την Τουρκία» όπως είπε, αναφέροντας τις παράνομες γεωτρήσεις που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Από αυτή την άποψη είμαι Κύπριος και εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», τόνισε.