ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι για Πολωνία: Ο κρατήρας της έκρηξης δεν μπορεί να δημιουργήθηκε μόνο από ουκρανικό πύραυλο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας φάνηκε να βάζει νερό στο κρασί του σχετικά με την επιμονή ότι μόνο ένας ρωσικός πύραυλος προκάλεσε τη φονική έκρηξη στην Πολωνία αυτή την εβδομάδα και δήλωσε ότι μια ουκρανική ομάδα θα ερευνήσει την υπόθεση, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του είπαν πως οι εικόνες του κρατήρα στο σημείο της έκρηξης υποδηλώνουν ότι δεν θα μπορούσε να έχει προκληθεί μόνο από τα υπολείμματα ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου.

Είπε ότι «ήταν βέβαιος ότι ήταν ρωσικός ο πύραυλος», αλλά επίσης ότι ήταν βέβαιος ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους για να αμυνθεί έναντι των ρωσικών βομβαρδισμών.

Η Ουκρανία κατέρριψε περισσότερους από 70 από τους σχεδόν 100 πυραύλους που εκτόξευσε η Μόσχα την Τρίτη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

«Δεν γνωρίζω 100% – νομίζω ότι και ο κόσμος δεν γνωρίζει 100% τι συνέβη», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη. «Δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα ότι επρόκειτο για την αεράμυνα της Ουκρανίας».

Το περιστατικό, το οποίο οδήγησε στο θάνατο δύο ανδρών σε ένα αγρόκτημα 6 χιλιόμετρα εντός του πολωνικού εδάφους, ήταν μια απογοητευτική υπενθύμιση του κινδύνου ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας να ξεχυθεί πέρα από τα σύνορα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ πυρηνικά εξοπλισμένων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε νωρίς την Πέμπτη σχετικά με την προηγούμενη άρνηση του Ζελένσκι ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την αεράμυνα της Ουκρανίας.

«Δεν υποδηλώνουν αυτό τα στοιχεία», δήλωσε ο Μπάιντεν, καθώς επέστρεφε στον Λευκό Οίκο από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.