ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

Η Β’ Αθηνών και οι ψηφοφόροι άνω των 71 ετών βγάζουν…κυβέρνηση. Ο ρόλος των αναποφάσιστων.

 

Οι ψηφοφόροι στη Β’ της Αθήνας, αποτελούν το μήλο της έριδος, ανάμεσα στα κομματικά επιτελεία, καθώς με 1.428.759 εκλογείς, αποτελεί την περιφέρεια με την μεγαλύτερη εκλογική δύναμη.

Οι πολίτες που ψηφίζουν στη Β’ της Αθήνας είναι 1.428.759 και κρατούν στα… χέρια τους μεγάλο μέρος της εκλογικής δύναμης των κομμάτων αφού θα εκλέξουν 44 βουλευτές. Το ενδιαφέρον όμως είναι γενικότερα για το πως θα ψηφίσει το… Λεκανοπέδιο, αφού στην Αττική εκλέγεται ένας στους τέσσερις βουλευτές: 87 βουλευτές στην Α' και τη Β' Αθήνας, στην Α' και τη Β' Πειραιά και στην Περιφέρεια Αττικής). 

Τα "τιμημένα γηρατειά", όπως συνήθιζε να αποκαλεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, τους ανθρώπους της τρίτηςς ηλικίας, όχι αλά έχουν δύναμη, αλλά πλειοψηφούν σε ολόκληρο το εκλογικό σώμα, καθώς οι ψηφοφόροι άνω των 71 ετών, αγγίζουν τα 2.160.690 και είναι η αποφασιστική εκλογική κατηγορία, καθώς είναι υπερδιπλάσιοι των ψηφοφόρων ηλικίας 42-47 ετών που αποτελούν τη δεύτερη πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα!

Οι δε πολίτες που είναι πάνω από 60 υπολογίζονται σε 3.663.602 και είναι περισσότεροι του 1/3 του εκλογικού σώματος (ή αλλιώς το 37%) και πάνω από 2,5 φορές μεγαλύτερο από τους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 1.397.630 (14,3%). 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσκόπων, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος", οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών δείχνουν μια προτίμηση σε παραδοσιακά κόμματα, εν αντιθέσει με τους νεότερους ψηφοφόρους που φαίνεται να προτιμούν σε σημαντικό βαθμό αλλαγές στην πολιτική κατάσταση της χώρας. 

Η μεγάλη δεξαμένη των αναποφάσιστων.

Εκεί είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα και οι ελπίδες των κομμάτων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των αναποφάσιστων πλησιάζει το 10%, ποσοστό βέβαια, που κινείται μειούμενο, όσο πλησιάζουμε προς το άνοιγμα της κάλπης.

Οι αναποφάσιστοι θα είναι εκείνοι που θα κρίνουν την κατάταξη των δυο πρώτων κομμάτων αλλά και τη μεταξύ τους διαφορά. Η πλειοψηφία των αναποφάσιστων, θεωρούν οι αναλυτές, πως είναι γυναίκες 45-60 ετών, νοικοκυρές ή άνεργες.